nieuws

Actie tegen uraniumtransport

Tientallen actievoerders van de SP hebben in de nacht van dinsdag of woensdag (22-23 juni) een luide protestactie gehouden tegen het transport van Uranium per spoor door Nederland. Onder luid protestgeroffel op oliedrums en met spandoeken “Stop de verrijking van Urenco, stop de export van kernafval” werd de trein bij Hengelo tot stoppen gemaand. Eerder al was de trein, met 19 wagons kernafval op diverse plaatsen in Duitsland gedwongen te stoppen, zodat deze ruim een uur vertraging opliep.

uraniumtransport komt tot stilstand

Het gaat om een lading verarmd uranium dat bij Urenco Gronau na het verrijkingsproces als restafval is vrijgekomen. Dit verarmde Uranium wordt van Gronau (Duitsland) per spoor via Hengelo naar Rotterdam gereden. Vandaar wordt het per schip naar Rusland vervoerd.

De actievoerders willen zich met hun actie teweer stellen tegen het vervoer en de export van radioactief afval dat vrijkomt bij de uraniumverrijkingsfabrieken van Urenco naar landen buiten de EU.

luid protest langs het spoor

Door te suggeren dat het om een “bruikbaar” materiaal gaat voor uraniumverrijkingsfabrieken in Rusland wordt door Urenco wetgeving omzeild, die de export van dit afval verbiedt. Urenco fabrieken in Gronau en Almelo verrijken uranium, waarmee de grondstof voor kernenergie wordt gewonnen. Het afval –nog meer verarmd- is geenszins ongevaarlijk, en blijft stralingsgevaarlijk materiaal.

De opslag van dit afval is in West-Europa omstreden en met name in Duitsland waar het verzet tegen atoomtransporten zeer groot is. Dat het transport van dit afval van Gronau per spoor dwars door Nederland plaatsvindt, is dan ook waarschijnlijk het gevolg van de grotere protesten hiertegen in Duitsland.