nieuws

Bot brengt Europese boosheid over Amerikaanse krijgsgevangenen over

Minister Bot heeft dit weekeinde, op bezoek bij zijn Amerikaanse collega Powell, de grote Europese en Nederlandse zorgen overgebracht over de wijze waarop Amerika omgaat met haar krijgsgevangenen uit de ’oorlog tegen het terrorisme’. Dat zei hij tijdens het jaarlijkse ’Europadebat’ in de Senaat.

De Amerikaanse overheid ontzegt haar gevangenen rechten die internationaal zijn vastgelegd, o.a. in het Verdrag van Geneve inzake de behandeling van krijgsgevangenen. SP-senator Kox, die aangedrongen had dat Nederland haar zorgen publiekelijk zou uiten, complimenteerde de minister. Hij drong ook aan op vervolgstappen: ’Het gaat hier om een uitermate ernstige zaak, waar we hoe dan ook iets aan moeten doen.’ Hij wees erop dat ook de parlementaire assemblee van de Raad van Europa recent aandrong op stappen van Nederland, dat tijdelijk voorzitter van de Raad is.

Tijdens het ’Europadebat’ stemde de Senaat in met de toetreding tot de Europese Unie van 10 nieuwe lidstaten. Verdere uitbreiding dient volgens de SP-fractie echter een stuk zorgvuldiger te gebeuren. Minister Bot bevestigde in antwoord op vragen van de SP-fractie dat toetreding van Turkije tot de Unie ’in zwaar weer komt’ als de Turkse regering weigert mee te helpen aan het beëindigen van de gedeeltelijke bezetting van Cyprus door Turkse troepen. In de Tweede Kamer was de minister daar via de motie Van Bommel(SP)-Van Baalen(VVD) ook al op vastgepind. Deze week zijn de besprekingen over beëindiging van de Cypriotische deling hervat. VN-secretaris-generaal Koffi Anan wil nog vóór 1 mei resultaat bereiken.