nieuws

SP vraagt actie tegen steniging homoseksuele Nigeriaan

SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft minister Bot van Buitenlandse Zaken gevraagd onmiddellijk actie te ondernemen tegen de dreigende steniging van de Nigeriaan Jibril Babaji. Hij is veroordeeld voor seks met een minderjarige jongen. De straf daarvoor op grond van de Sharia is dood door steniging.

Minister Bot heeft in antwoord op vragen van Van Bommel gezegd principieel tegen steniging te zijn, maar eerst de verdere procesgang af te willen wachten. Babaji heeft nog drie beroepsmogelijkheden. Mocht de straf worden bevestigd, dan zal Bot gehoor geven aan de oproep van de SP en de ambassadeur van Nigeria ontbieden.

Eerder leidde de wereldwijde acties tegen de steniging van de alleenstaande moeder Amina Lawal tot vrijspraak van de aanklacht wegens overspel. Van Bommel hoopt dat er nu opnieuw wereldwijd ophef ontstaat rond de dreigende steniging van Babaji.

“Het maakt werkelijk wat uit als de Nigeriaanse autoriteiten weten dat de hele wereld over de schouder meekijkt. Steniging is de meest sadistische vorm van doodstraf en moet wereldwijd worden uitgebannen, ongeacht het delict waarvoor men wordt veroordeeld. We leven niet meer in de middeleeuwen,” aldus Van Bommel.

In twaalf van de zesendertig Nigeriaanse staten is de Sharia ingevoerd en er dreigen meer gevallen van steniging. Nederland heeft geen ontwikkelingsrelatie met Nigeria, maar wel een ambassade in het land. De SP meent dat de Nederlandse ambassadeur alle dreigende gevallen van steniging onmiddellijk aan de regering zou moeten melden, zodat van die kant politieke actie kan worden ondernomen.