nieuws

SP laakt politieoptreden Utrecht

Bij het kraken van een kantoorpand in Utrecht heeft de Utrechtse politie 11 actievoerders gearresteerd. De politie beweert hen op heterdaad betrapt te hebben, maar de actievoerders waren al een half uur binnen en hadden het slot inmiddels vervangen, dat door de politie met geweld werd geforceerd. De SP-gemeenteraadsfractie in Utrecht zal tijdens de gemeenteraadsvergadering van 4 december burgemeester Brouwer ondervragen over het illegale optreden van de politie bij het ontruimen van het pand.

Dat het slot reeds vervangen was, er reeds huisvrede was gesticht en de politie vervolgens zonder toestemming het pand heeft betreden door de deur open te breken maakt het politieoptreden volgens de Leegstandswet onrechtmatig. Volgens de advocaat van de actievoerders had de politie geen toestemming vooraf gevraagd aan de officier van justitie (deze zou zelfs niet op de hoogte geweest zijn). Ook dat zou op gespannen voet staan met de wet.

De bezettingsactie van ROOD-Utrecht vond plaats in het kader van een door ROOD, jongeren in de SP, opgezette landelijke bezettingsestafette tegen de woningnood. ROOD is de opstelling van de overheid, in het bijzonder van het huidige kabinet, méér dan zat. Tegen de woningnood wordt nauwelijks wat ondernomen. Marktpartijen mogen de schaarste verzilveren over de ruggen van huurders en woningzoekenden. Ondertussen wordt op alle mogelijke manieren geprobeerd om krakers te criminaliseren.

Lees ook: Politie over de schreef bij actie ROOD Utrecht (op de ROOD-site)