nieuws

Nationale parlementen grote verliezers in ’Europeanisering’

’In het proces van voortgaande ’Europeanisering’ van de politiek dreigen nationale parlementen uitgekleed te worden. Zij dreigen daarmee de grote verliezers te worden in het internationaliseringsproces. Als nationale volksvertegenwoordigers zichzelf serieus nemen, dienen ze zich daar veel feller tegen te verzetten.’ Dat zei SP-senator Tiny Kox op de interparlementaire Europese assemblee inzake veiligheid en defensie, die deze week bijeenkwam in Parijs.

Iena

Palais d’ Iéna, zetel van de Europese interparlementaire assemblee voor veiligheid en defensie

Net als de drie voorgaande keren was de Europese Hoge Commissaris voor veiligheid en defensie, Xavier Solana, afwezig op de Assemblee, waarin de parlementen van 28 Europese landen vertegenwoordigd zijn. ’Dat is erg raar en onfatsoenlijk - Solana staat bij ons onder contract als Ruud van Nistelrooij bij Manchester United; hij hoort hier dus gewoon te zijn’, aldus Kox, die sinds juni deel uitmaakt van de Nederlandse delegatie in dit interparlementaire orgaan.

Hij pleitte er verder voor om niet de militaire macht van Europa te vergroten maar veeleer de Europese inzet in de strijd tegen armoede, ondervoeding, ongelijkheid en onderdrukking. Hij steunde een oproep van de Assemblee om de positie van de Verenigde Naties te versterken op het terrein van vrede en veiligheid. De SP-senator ondersteunde ook een resolutie die nationale parlementen oproept aan te dringen op uitvoering door Israël van een groot aantal resoluties van de VN inzake het Israëlisch - Palestijnse conflict. Alleen dan is het logisch om van de Palestijnse autoriteiten hun bijdrage te leveren aan het vredesproces.