nieuws

Minister De Graaf zegt nadere discussie over democratisch burgerschap toe

Minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing heeft vanmiddag in de Eerste Kamer op verzoek van SP en PvdA een discussie toegezegd over mogelijkheden om het democratisch burgerschap te bevorderen. Hij deed dat bij de behandeling van het wetsvoorstel “Kiezen op afstand”. Daarin worden voor de komende Europese verkiezingen enkele – beperkte – experimenten mogelijk gemaakt met nieuwe kiesregels (waaronder virtueel kiezen via het internet).

De SP-senaatsfractie steunt de experimenten maar waarschuwt ervoor er niet al te veel van te verwachten. Belangrijker dan nieuwe kiestechnieken is grotere betrokkenheid van kiezers bij de politiek. Volgens SP-senator Kox dient daarin extra te worden geïnvesteerd. Democratisch bewustzijn wordt niet aangeboren maar gaandeweg gevormd, mits de samenleving daar werk van maakt. Het belang van het kiesrecht en de democratie moet mensen van jongs af aan geleerd worden. Een “opleiding tot democraat” vergroot het besef dat democratie niet uit de lucht komt vallen maar voortdurend beschermd en verdedigd moet worden.

Ook PvdA-senator Witteveen bepleitte een voortgezette discussie met de minister, waarbij hij ook zou willen ingaan op de vraag of herinvoering van de opkomstplicht wellicht wenselijk is. Die mening deelde De Graaf beslist niet, maar erover praten wil hij wel met de Senaat in de loop van het komende jaar.

Betrokken SP'ers