nieuws

Kamp besmet met Bush-virus

Tijdens het debat over uitbreiding van de NAVO is het in de Senaat tot een aanvaring gekomen tussen defensieminister Kamp (VVD) en SP-fractievoorzitter Kox. Volgens de laatste lijkt de eerste besmet met “het Bush-virus”: “Iedereen die het niet met de minister eens is, is fout.”

De SP-fractie stoorde zich aan deze houding van de VVD-minister: “Als de SP pleit voor inkrimping en opheffing in plaats van voor uitbreiding van de NAVO, dan doen we dat bewust. Wij vinden de nieuwe NAVO instabiel, zonder duidelijk doel, zonder duidelijke tegenstander en zonder heldere strategie. Daarom willen wij zoeken naar een betere regionale en mondiale veiligheidsstructuur, met een veel grotere rol voor de Verenigde Naties. De minister mag het daar volstrekt mee oneens zijn. Hij moet onze opvatting echter wél serieus nemen, als hij wil dat wij hem ook serieus blijven nemen.”

Kamp erkende dat er in de komende tien jaar geen duidelijke, grote tegenstander voor de NAVO in beeld is. Dat maakt een grotere en sterkere NAVO volgens hem niet minder hard nodig. Hij wees vooral op de gevaren van het internationale terrorisme. De SP ontkent die gevaren niet, aldus Kox, maar gelooft niet dat terrorisme met een kolossaal militair bondgenootschap effectief bestreden kan worden. Daar zijn andere middelen veel geschikter voor.

De senaat stemde in met toelating van Estland, Letland, Litouwen, Slovenië, Slowakije, Roemenië en Bulgarije. De fracties van SP en GroenLinks stemden tegen. De PvdA-fractie stemde vóór uitbreiding maar stelde wel erg ongelukkig te zijn met een land als Roemenië, waar de corruptie welig tiert en de rechtstaat nog buitengewoon slecht ontwikkeld is. Binnenkort debatteert de senaat met de regering over de status en de toekomst van de nieuwe NAVO.

Overigens liet minister Kamp aan de SP weten dat er geen concrete plannen zijn om massavernietigingswapens op te stellen in een van de nieuwe lidstaten.