Verbied stunten met zuivelprijzen

Er moet onmiddellijk een verbod worden uitgevaardigd op het verkopen van zuivel onder de kostprijs. Dit stellen SP-Kamerleden Krista van Velzen en Arda Gerkens in een open brief aan minister Veerman (LNV) en minister Brinkhorst (EZ). Hiermee zou een einde gemaakt worden aan de zuiveloorlog, veroorzaakt door de supermarkten, die uiteindelijk ten kosten gaat van dierwelzijn, milieu en ondernemers.

Van Velzen: "Op dit moment worden melkveehouders en kleine ondernemers over de kling gejaagd. Dat is funest voor milieu en dierwelzijn, omdat de boeren hun standaards moeten verlagen. Ook draagt het bij aan de afbraak van de sociale samenhang in de wijken, omdat de grote supermarktketens de buurtwinkels in veelal kleine kernen uit de markt drukken.

Krista van Velzen en Arda Gerkens schreven de volgende brief aan de minister:

"Geachte ministers, beste Cees en Laurens-Jan,

Het is jullie ongetwijfeld bekend dat de grote supermarkten nog steeds met hun prijzen aan het stunten zijn. De gevolgen van deze prijzenoorlog zijn inmiddels pijnlijk zichtbaar geworden.

De eerste buurtsupers zijn al op de fles gegaan waarmee een belangrijke sociale functie verloren gaat. Nu er ook gestunt wordt met de prijzen van zuivel zijn melkveehouders terecht in actie gekomen, omdat deze prijzenoorlog over hun rug wordt gevoerd en raakt aan hun bestaanszekerheid.

De kans dat de goede weg die veel melkveehouders inmiddels zijn ingeslagen als het gaat om milieu en dierwelzijn onder druk van kijvende supermarkten teniet wordt gedaan is groot. Het lijkt me dan ook hoog tijd dat u ingrijpt, liever vandaag dan morgen.

Een verbod op verkoop van zuivel onder de kostprijs is absoluut nodig. Andere landen zoals Ierland, Belgiƫ en Frankrijk gingen u in soortgelijke wetgeving voor, er is dus geen enkele reden om niet in te grijpen. Ik vraag u dan ook met spoed met elkaar en de rest van het kabinet in overleg te treden, en het tij te keren.

Met vriendelijke groet,

Krista van Velzen, Woordvoerder Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit SP Arda Gerkens, Woordvoerder Economische Zaken SP