nieuws

De Hoop Scheffer veel te opgefokt tegenover Iran

Harry van Bommel spreekt zijn grote zorg uit over het recente beleid van de Nederlandse regering tegen Iran. "Als Nederland zo doorgaat, dan stuurt ze aan op oorlog met Iran." Minister De Hoop Scheffer reageert volgens het SP-Kamerlid veel te opgefokt op de discussie in het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) over de wijze waarop Iran openheid moet geven over haar atoomprogramma.

Van Bommel vindt dat de Nederlandse regering veel te hard van stapel loopt. "Natuurlijk moet Iran geen atoomwapens maken, maar het is ook helemaal niet aangetoond dat het daar mee bezig is. De kwestie met de Iraanse atoomwapens roept herinneringen op aan de wijze waarop de oorlog tegen Irak om massavernietigingswapens is begonnen. De ontwikkelingen in Irak nu tonen aan dat bezinning van het grootste belang is."

Het IAEA heeft succes geboekt door met Iran een Aanvullend Protocol op het Non-Proliferatieverdrag te tekenen. Dat maakt het mogelijk dat het IAEA onverwacht inspecties naar Iran’s atoomprogramma uit kan voeren. In een debat in de Tweede Kamer verklaarde minister De Hoop Scheffer dat Nederland, net als het Verenigd Koninkrijk, onmiddellijk de bestuursraad van de IAEA bijeen zal roepen als Iran in overtreding is met de overeenkomst met de IAEA. Nederland vindt dat niet alleen serieuze gebreken door Iran moeten leiden tot verdere diplomatieke druk op Iran. De Hoop Scheffer wil zelfs bij de kleinste onenigheid de Veiligheidsraad inschakelen. De IAEA zelf heeft te kennen gegeven dit niet nodig te vinden.

Betrokken SP'ers