nieuws

Beperk huurlasten in drie stappen

SP-Kamerlid Piet de Ruiter doet vandaag drie voorstellen om de woonlasten voor huurders te beperken. Als de lonen op de nullijn gaan, dan ook de huren, de bezuinigingen op de huursubsidie moeten worden teruggedraaid en een verplichte renovatietoets moet er voor zorgen dat er minder gesloopt en meer gerenoveerd wordt, zodat corporaties minder nieuwbouwprojecten hoeven door te berekenen.

De bijdrage van Piet de Ruiter aan de begrotingsbehandeling van het ministerie van VROM:

Onevenredige bezuinigingen

Op het terrein van de Volkshuisvesting is de deregulering voltooid. En zie de winst: meer woningnood, meer onbetaalbare woonruimten. Daar doet de overheid nu weer een forse schep bovenop. De SP vindt het bizar dat dit kabinet 13% van de totale bezuinigingen bij VROM vandaan wilt halen. Huurders moeten huursubsidie inleveren. Verhuurders krijgen meer ruimte voor huurverhogingen. De huurder wordt de nieuwe melkkoe van Zalm. Maar als de nul-lijn genoeg is voor de lonen, waarom dan niet voor de huren? Dat zou ook betekenen dat de regering minder hoeft uit te keren aan huursubsidies. En zonder de laagste inkomens te pakken! Daartoe wordt dan ook een breed gedragen amendement ingediend.

Woningnood en huurbeleid

Helaas kennen we weer woningnood. En daarover hoort dit debat te gaan. Want de overheid faalt. Net als de ‘vrije markt’. Nood betekent schaarste. En schaarste betekent prijsopdrijving. De woningnood staat daarom garant voor huurverhoging. Ongeacht de kwaliteit van de woningen. Dat de markt zo werkt, is erg genoeg. Maar dat de overheid dat gaat imiteren, vind ik onacceptabel. Het vrijgeven van de huren kan nooit de oplossing zijn. Het effect is dat mensen met heel gewone inkomens uit hun huizen worden gejaagd. Er komt op deze manier geen betaalbare huur- of koopwoning bij Bovendien werkt het de segregatie in de hand. Er ontstaat een scheiding langs inkomens en langs etnische lijnen. De woningen die vrijkomen, worden gevuld door mensen met de laagste inkomens, waaronder het gros van de allochtonen. De enige echte oplossing voor de woningnood is meer bouwen en minder slopen.

Kraakverbod

Zoeken naar een kamer in Amsterdam duurt tegenwoordig langer dan een studie zelf. Terecht wordt er in het land geprotesteerd tegen de woningnood. Die vreemd genoeg hand in hand gaat met grootschalige leegstand van kantoren. Deze panden worden logischerwijs tijdelijk in gebruikgenomen als woonruimte. De SP-jongeren van ROOD hebben hard hun best gedaan om de woningnood en leegstand op de politieke agenda te krijgen. Vaak met succes en steun van gemeentebesturen. Maar ook met tegenwerking door het CDA. Welk belang denkt het CDA hiermee te dienen? Dat van de woningzoekende? Of dat van de speculant die zijn pand leeg laat staan? Hoe gaat de minister de motie Ten Hoopen uitvoeren? Waarom dwingt de minister studentensteden niet om een verplicht huisvestingsplan te maken? Een gezamenlijke aanpak door gemeenten, universiteiten, corporaties en studentenorganisaties? De regering laat de jongeren helaas stikken: in gelul kunnen zij niet wonen en in een kippenhok niet studeren!

Renoveren in plaats van slopen

Meer bouwen, minder slopen: daar had de regering op moeten inzetten. Zeker nu de bouwproductie hopeloos achterblijft, moet het slopen afgeremd worden. Mensen kunnen geen kant op. Veel te gretig grijpen corporaties en gemeenten naar de slopershamer. Niet zelden om dat het hen op de korte termijn goed uitkomt. De gemeente kan achterstallig onderhoud aan wegen, straten en infrastructuur wegwerken en de corporaties kunnen duurdere huizen neerzetten waaraan meer verdiend wordt. Aan dat kortzichtige beleid moet een eind komen. Vaak gaat het om goede en betaalbare huizen waar mensen het prima naar hun zin hebben. De SP is voor de verplichte renovatietoets. Als woningen gerenoveerd kunnen worden, moet dat altijd de voorkeur hebben. Graag een reactie van de minister.

Toezicht op corporaties

Ik ga afronden met het toezicht op de corporaties. Het wordt tijd dat de minister stopt met roepen dat ze geen poot heeft om op te staan. Weg met de vrijblijvendheid! Laten we niet vergeten dat corporaties een belangrijke maatschappelijke taak hebben. Namelijk het huisvesten van het volk. Wat gaat de Minister nu echt doen om die corporaties aan het bouwen te krijgen? Wat dacht u van verscherpt toezicht door de VROM-inspectie? Nu kijkt het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting alleen naar de cijfertjes. Laten we kijken of die corporaties echt prestaties leveren met het maatschappelijk kapitaal. Het huisvesten van het volk: daar is de minister voor aangesteld. Het wordt tijd dat zij aan het werk gaat.

Piet de Ruiter stelt beperking huurlasten voor Realplayer: smalband | breedband (Nova/Den Haag Vandaag, 11 november 2003)