Stop het versnipperen van miljoenen levende haantjes

Er kan snel een eind komen aan het levend versnipperen en vergassen van 30 miljoen haantjes per jaar door de Nederlandse pluimveesector. Dit stelt SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen, die de regering vraagt onderzoekscapaciteit en middelen in te zetten om de overbodige moord op miljoenen pasgeboren haantjes te voorkomen.

Hanen leggen geen eieren en de vraag naar “halve haantjes” bij de snackbar is zeer beperkt; waardoor ze in economische zin onbruikbaar en waardeloos zijn. Van Velzen: "Verschillende bedrijven hebben methoden ontwikkeld om prenataal vast te stellen of er zich een haan of een hen in het ei bevindt. Als de verdere ontwikkeling van deze methodes via overheidsmaatregelen gestimuleerd wordt en op termijn een verbod op de haantjesmoord in het vooruitzicht wordt gesteld, hoeven deze miljoenen dieren niet langer vergast of versnipperd te worden, maar kunnen de prenataal gesekste eieren gewoon in de eierkoek of mayonaise worden verwerkt."

Het Amerikaanse bedrijf Embrex heeft een methode ontwikkeld waarbij via een kleine monsterneming getest wordt of er oestrogeen in het ei aanwezig is. Een ander bedrijf heeft methoden ontwikkeld om via MRI (Magnetic Resonance Imaging) het geslacht prenataal te bepalen. Van Velzen: "Deze ontwikkelingen zijn erg hoopgevend. De regering zou dan ook alles op alles moeten zetten om deze methodes zo snel mogelijk inzetbaar te maken."

Van Velzen zal tijdens de behandeling van de landbouwbegroting een motie indienen waarin de regering verzocht wordt de ontwikkelingen op dit terrein actief te stimuleren en ernaar te streven binnen enkele jaren het gebruik hiervan verplicht te stellen. "De nonchalance waarmee op dit moment tientallen miljoenen dieren versnipperd worden, past niet in een fatsoenlijke samenleving."