Senaat wil oplossing voor asbestslachtoffers

De Eerste Kamer gaat overleggen met staatssecretaris Rutte van de Sociale Zaken om alsnog een goede regeling te treffen voor een aantal asbestslachtoffers. Het gaat om mensen bij wie zich hun asbestziekte pas na 30 jaar manifesteert. Zij krijgen nu te horen dat hun vordering tot schadevergoeding verjaard is. Kamerbreed wordt dat onrechtvaardig gevonden.

De nieuwe verjaringsregels die minister van Justitie Donner vandaag door de Kamer aangenomen wilde hebben, lossen dit probleem niet op. ‘Daar mogen we geen genoegen mee nemen. We moeten ons tot taak stellen hier hoe dan ook samen uit te komen’, zo riep SP-senator Tiny Kox zijn collega’s op. Die opvatting werd breed gedeeld. Op korte termijn spreekt daarom de kamercommissie Sociale Zaken met staatssecretaris Rutte. Verschillende oplossingsvarianten zullen dan naast elkaar gelegd worden. De besluitvorming over de nieuwe verjaringsregels wordt voorlopig aangehouden.

Het Kamerdebat werd gevolgd door een delegatie van het comité Asbestslachtoffers. Dat ijvert al jaren met succes voor het bekorten van de juridische lijdensweg waarmee asbestslachtoffers te maken krijgen als zij schadevergoeding willen vorderen. De delegatie van het comité reageerde verheugd op de uitkomst van de beraadslagingen.

Dossier Asbest

Comité Asbestslachtoffers