nieuws

Dwaas plan Dekker zorgt voor inkomensgetto’s

SP-Kamerlid Piet de Ruiter noemt het plan van minister Dekker om huren van goedkopere huizen extra te verhogen, te absurd voor woorden. “Dit idee zorgt voor inkomensgetto’s waar alleen mensen leven die weinig verdienen of een uitkering hebben. Het is dat ze minister is, anders zou je niet eens op zo’n dwaas voorstel in gaan.”

“Dit is de zoveelste poging om het zogenaamde scheefwonen aan te pakken, maar niet het scheefwonen is het probleem: het scheefbouwen is de oorzaak van het gebrek aan doorstroming op de woningmarkt,” stelt De Ruiter. “Op dit moment zijn huurders met een modaal inkomen 33,2% van hun inkomen kwijt aan woonlasten. Zij zijn veel duurder uit dan bewoners van koophuizen, die 24,5% aan woonlasten kwijt zijn. Bovendien is er niemand die garandeert dat er ook betaalbare huizen worden gebouwd waar mensen met lagere en middeninkomens naar kunnen doorstromen, want de overheid heeft sinds het paarse bewind totaal geen grip meer op de woningmarkt.”

“Dat lagere inkomens worden gecompenseerd via de huursubsidie is ook onzin. Nu al gaan ontvangers van huursubsidie er 12 euro per maand op achteruit, vanwege bezuinigingen die Dekker doorvoert. De huurverhogingen moeten door de corporaties aan de huurders worden doorberekend, die het dus zelf zullen moeten ophoesten.”

“Het plan van Dekker bevordert bovendien de segregatie. Door mensen met middeninkomens uit volkswijken te jagen, ontstaan inkomensgetto’s voor uitsluitend mensen met lage inkomens, waaronder veel allochtonen. Buurten worden zo steeds minder aantrekkelijk om in te wonen, om in te werken en om in te investeren. Alleen al om die reden zou een Kamermeerderheid het plan radicaal van de hand moeten wijzen.”