Van Velzen wil extra controle bio-industrie bij hitte

De SP vraagt minister Cees Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) om de Algemene Inspectiedienst (AID) extra te laten controleren op deugdelijke ventilatie in de bio-industrie. Vanwege de aanhoudende hitte sterven veel dieren. Een deugdelijk ventilatie-systeem is volgens de SP noodzakelijk om het dierenwelzijn bij deze temperaturen te waarborgen. Uit recente onderzoeken blijkt dat ventilatiesystemen in stallen niet altijd in orde zijn.

Al in 2001 bleek dat 37 procent van de varkensboeren geen alarminstallatie had op de mechanische ventilatie. Hoewel een dergelijke installatie verplicht is en volgens de AID redelijk eenvoudig te realiseren, sterven er jaarlijks dieren omdat de ventilatie uitvalt. SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen: "Zeker nu de temperaturen tot tropische hoogte stijgen is extra waakzaamheid geboden. We maken ons zorgen over de toestand van de dieren in de bio-industrie. Niet alleen de varkens, maar ook kippen hebben erg te lijden. Bij de snelle groei komt veel lichaamswarmte vrij. Dichte bezetting maakt dat dieren hun warmte niet kwijt kunnen."

In 2002 ging het project Varkensbesluit van start. Dit project behelst onder andere extra controles van de AID op de naleving van het Varkensbesluit. De resultaten van dit project zouden halverwege dit jaar bekend worden gemaakt. De SP vraagt de minister naar de voortgang van dit project en vraagt hem snel de eerste resultaten bekend te maken.