nieuws

Veerman krijgt zwartboek vogelpest

Minster Veerman van LNV heeft het zwartboek "Mijn verhaal" en het rapport "Niet ruimen maar prikken" ontvangen uit handen van SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen. Bij de overhandiging, voor de deur van het ministerie aan de Haagse Bezuidenhoutseweg, waren ook vertegenwoordigers aanwezig van andere dierenrechtenorganisaties. Veerman deed als enige toezegging dat hij de boekwerken ‘nauwkeurig zal bestuderen.’

Krista van Velzen overhandigt het zwartboek

Het lijvige zwartboek bevat vele persoonlijke bijdragen van mensen uit de periode van de vogelpest. Nadat de ziekte officieel was vastgesteld, besloot het ministerie tot een massale ruiming van pluimvee. Ook nog gezonde hobbydieren werden opgehaald voor destructie. Bijkomend probleem was de hygiëne bij de vele ruimingen, waarmee het slecht gesteld was. Ook voelden vele betrokkenen de aanwezigheid en het gedrag van de uitvoerders, medewerkers van AID, als ‘intimiderend’. "Wij hadden twee hanen. Die hebben wij tijdens het ophokken ieder apart in een hok gestopt met een aantal hennen omdat ze elkaar anders zouden ‘afmaken’. Bij de ruiming werden ze zonder pardon bij elkaar in één krat gestopt en meegenomen in een vrachtwagen. Het was een hels kabaal. Ik ben bang dat het kleinste haantje niet eens de schuur heeft bereikt waar ze vergast zouden worden," is het relaas van één van de honderden reacties in het zwartboek.

Met het aanbieden van het klachtenboek aan verantwoordelijk minister Veerman, willen alle betrokken organisaties hun eis tot het afschaffen van het non-vaccinatiebeleid kracht bijzetten. Dat is ook de onderbouwde boodschap van het SP-rapport "Niet ruimen maar prikken", met als ondertitel "Hoe Nederland opnieuw massaal gezonde dieren liet afmaken".

Het rapport "Niet ruimen maar prikken" is via deze website te bestellen en te downloaden (PDF, 120 kB).

"Mijn verhaal...", een bloemlezing uit het Zwartboek Vogelpest, is via deze website te downloaden (PDF, 135 kB).