SP vraagt opheldering over Vogelpest-affaire

SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit heeft aan de minister van Financiën opheldering gevraagd over de gang van zaken bij het toekennen van een tewerkstellingsvergunning aan honderden asielzoekers. Zij werden ingezet om te helpen bij het ruimen van pluimvee in verband met de vogelpest.

Omwille van tijdsbesparing heeft de Belastingdienst de asielzoekers onder één sofi-nummer en onder één naam laten werken: F. Vogelpest, geboren op 14 april 2003. Jan de Wit: "In feite heeft de Belastingdienst valsheid in geschrifte gepleegd door het opvoeren van een niet bestaande persoon. Dat is absoluut ontoelaatbaar voor een overheidsorgaan. De minister heeft als eindverantwoordelijk bewindspersoon heel wat uit te leggen."

Bovendien heeft Jan de Wit aan de minister gevraagd of er druk is uitgeoefend door het ministerie van Sociale Zaken of het ministerie van Landbouw op de Belastingdienst om de asielzoekers onder één naam onder te brengen. De Wit: "Normaliter gelden lange wachttijden voor het aanvragen van werkvergunningen. Maar dat geeft niemand het recht om personen te creëren die niet bestaan. Als we valsheid in geschrifte toelaten in Nederland is werkelijk het einde zoek."