nieuws

‘Niet snoeien ten koste van toekomst peuters’

De regering moet voorkomen dat door haar drastische bezuinigingsbeleid 40% van de peuterspeelzalen in grote steden de deur moet sluiten. “Speelzalen zijn zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het kind en de integratie in het algemeen,” stelt Agnes Kant namens de SP. “Door de gemeenten te dwingen ID-banen in de peuteropvang te schrappen, belemmert Balkenende II de ontwikkeling van een nieuwe generatie.”

Kant heeft vragen gesteld aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. “Juist omdat de gevolgen van het wegvallen van peuteropvang een grote reikwijdte hebben en uiteindelijk ook de integratie en sociale ontwikkeling beïnvloeden.”

“De SP wil dat voorkomen wordt dat de voorschoolse projecten, waarmee goede resultaten worden behaald, in de knel komen. Peuterspeelzalen zijn een basisvoorziening en we accepteren niet dat ze door een verhoging van de ouderbijdrage voor ouders met een laag inkomen niet meer bereikbaar zullen zijn.”

“Het is voor ons onaanvaardbaar dat gemeenten gaan korten op de subsidies voor peuterspeelzalen en we vragen de regering maatregelen te nemen om te voorkomen dat peuterspeelzalen sluiten.”

Betrokken SP'ers