SP start klachtenmeldpunt ruimingen vogelpest: Niet ruimen, maar prikken!

SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft op internet een meldpunt geopend voor klachten over de ruimingen bij pluimveehouders. De SP is overstelpt met faxen, e-mails en brieven waarin met name hobbydierhouders aangeven dat de ruimingen van hun dieren onnodig en dieronvriendelijk zijn. Van Velzen pleit namens haar partij al weken voor het stoppen met het ruimen van hobbydieren, die wat haar betreft gewoon ingeënt kunnen worden.

Krista van Velzen

"Minister Veerman is te voorzichtig in zijn pogingen het Brusselse beleid gewijzigd te krijgen," zegt van Velzen. "Het wordt tijd dat de minister ander beleid in Brussel forceert, in plaats van af te wachten tot er een wijziging van beleid komt. Nederland moet ophouden het braafste jongetje van de klas te zijn. Hobbydieren moeten niet geruimd worden, maar ingeënt."

Vorige week kreeg een vogelasiel in Someren toestemming om haar vogels in te enten. De SP is ontzettend blij voor dit asiel, maar wat voor dit geval geldt, moet ook voor andere dieren gelden. Het ruimen van hobbydieren is zinloos. Brussel staat inenten van dieren niet toe, omdat gevaccineerde dieren niet meer geëxporteerd kunnen worden. Het zure is dat mensen die als hobby dieren houden, hun dieren in de regel niet exporteren en handelsbelangen hier geen enkele rol spelen. En weer is het de keuze tussen economische belangen en de belangen van dieren.

Met de leus ’Niet ruimen maar prikken’ heeft de SP ten tijde van de MKZ-crisis actie gevoerd tegen het ruimen van gezonde dieren. Na deze crisis was iedereen – de regering incluis – het eens: ‘dit mag nooit meer gebeuren. Maar niets lijkt minder waar. De volgende crisis dient zich aan en weer worden er massaal gezonde dieren geruimd. Omdat er ‘geen goed entingsmiddel zou zijn’ en omdat ‘enten niet mag van Brussel’.

De minister legde in zijn laatste brief (zie hier) uit waar de dierentuin aan moet voldoen om zijn dieren in te kunnen laten enten en in ieder geval de rasdierhouders gaven al aan te kunnen voldoen aan die voorwaarden. De minister heeft er - vreemd genoeg - bij voorbaat geen vertrouwen in dat de sector kan voldoen aan deze voorwaarden. Dat betekent dus dat vele duizenden gezonde dieren de dood tegemoet gaan.

Hobbydieren moeten nu ingeënt worden. De ruimingen moeten stopgezet worden. Om deze eis kracht bij te zetten zal Krista van Velzen een zwartboek met klachten over de ruimingen samen stellen en aan minister Veerman overhandigen.

Krista van Velzen roept de houders van (hobby)dieren op hun ervaringen met haar te delen. Hoe verliep de informatievoorziening vanuit het ministerie? Hebben er al ruimingen plaatsgevonden op uw terrein? En zo ja, hoe is dat verlopen? Wij zullen van de meldingen een zwartboek samenstellen en overhandigen aan de minister, om de eis om af te stappen van het non-vaccinatiebeleid kracht bij te zetten.

Naar het klachtenmeldpunt

Naar ’meest gestelde vragen’