nieuws

Van Bommel: ‘Trek politieke steun voor gebruik clusterbommen in’

Kamerlid Harry van Bommel (SP) heeft de Nederlandse regering dringend gevraagd afstand te nemen van het gebruik van clusterbommen in Irak door de Verenigde Staten. Gisteren vielen in de Irakese stad Najaf als gevolg van deze conventionele massavernietigingswapens 33 doden onder de burgerbevolking.

De SP wijst de minister op het Verdrag van Ottawa uit 1995 waarin expliciet verboden is anti-personeelsmijnen te gebruiken. Van Bommel wil weten hoe dit te rijmen valt met het gebruik van clusterbommen door de Amerikanen, bedoeld om mijnenvelden aan te leggen rond Irakese voorraadbunkers.

De SP voert al enkele jaren campagne tegen clusterbommen en de financiering van de clusterbommenindustrie door ABN-AMRO. Van Bommel: “Ik wil dat Nederland zijn best doet om het Verdrag van Ottawa ook te laten gelden voor clusterbommen, die in uitwerking immers niets verschillen van anti-personeelsmijnen. Bovendien moet de regering er bij de Amerikanen in ieder geval op aandringen dat zij geen clusterbommen gebruiken zolang niet gegarandeerd is dat niet-militaire doelen niet geraakt worden."

Dossier Irak