Tegenwerking vogelpestinspecties onacceptabel

Kamerlid Krista van Velzen is gechoqueerd door de weigerachtige houding van het ministerie van LNV in de richting van de Landelijke Inspectiedienst van de Dierenbescherming (LID). De LID stelt voortdurende tegenwerking te ervaren door overheidsinstanties en heeft uit protest haar welzijnsinspecties stopgezet. Dit terwijl minister Veerman het Kamerlid gisteren nog verzekerde dat de samenwerking positief verliep. De SP eist opheldering.

Na herhaaldelijk aandringen van Van Velzen heeft minister Veerman (LNV) de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) toestemming gegeven de vogelpest ruimingen bij te wonen. Nu blijkt zij slechts sporadisch bij de ruimingen betrokken te worden. Onafhankelijke welzijnsinspectie is hierdoor onmogelijk gemaakt. De LID vermoedt dat het toepassen van zuiver CO2-gas leidt tot een langzame verstikkingsdood bij het pluimvee maar heeft dit niet in de praktijk kunnen controleren.

Van Velzen: "De Landelijke Inspectiedienst zou in staat gesteld moeten worden te controleren of de ruimingmethoden enigszins ’diervriendelijk’ zijn. Daarvoor moet het ministerie deze mensen juist zo veel mogelijk mee nemen zodat iedereen kan zien dat de meest ’diervriendelijke’ ruimingmethoden toegepast worden. Nu begint het er op te lijken dat het ministerie juist iets te verbergen heeft."