nieuws

Woensdag actiedag tegen wapentransporten

Langs het hele traject Venlo-Rotterdam is vanmorgen vroeg actie gevoerd tegen de oorlogstransporten over het Nederlandse spoor. De acties waren een vervolg op de landelijke demonstratie van afgelopen zaterdag tegen de dreigende nieuwe oorlog in Irak.

Op initiatief van de SP stonden ’s ochtend tussen 07.00 en 08.00 uur bij Venlo, Boxtel, Eindhoven, Helmond, Tilburg, Den Bosch Utrecht, Gouda, Dordrecht en Rotterdam picketlines met spandoeken ‘Niet in mijn naam – en niet door mijn land!’.

Treinreizigers kregen stickers met dezelfde tekst, met het verzoek deze zichtbaar te dragen op tas, computer, jas, agenda enzovoorts. Daarmee tonen ze een teken van protest tegen het feit dat de Nederlandse spoorlijnen nu tot rechtstreekse aanvoerlijnen naar een aanstaand oorlogsgebied zijn gemaakt. Vanmiddag is er in de Tweede Kamer een spoeddebat over de Irak-crisis. De acties van vandaag worden vanavond om 22.30 uur afgesloten met een fakkelwake en een symbolische poortblokkade bij het bedrijf Steinweg in de Rotterdamse haven (Botlekhaven 4580). Dit bedrijf is het eindstation van militaire transporten. De afgelopen dagen heeft de SP daar al meerdere malen actie gevoerd.

Bekijk de foto’s en de filmpjes, NOS Journaal, lokale omroepen

Verslag fakkelwake Rotterdam

Spoeddebat Rotterdamse gemeenteraad

Dossier Irak