SP roept Prins Bernhard te hulp in zeehondenkwestie

Kamerlid Krista van Velzen (SP) heeft in een open brief Prins Bernhard gevraagd te bemiddelen in een kwestie rond de zeehondenjacht in Canada. Het Wereld Natuur Fonds, waarvan de Prins beschermheer is, heeft in Canada geen principiële stelling genomen tegen de barbaarse jacht op 1 miljoen zadelrobben en klapmutsen, in de komende 3 jaar aan de Canadese Oostkust. De SP vraagt het WNF haar standpunt te herzien en de uiterst dieronvriendelijke jachtmethodes te veroordelen.

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden Paleis Soestdijk Amsterdamsestraatweg 1 3744 AA Baarn

Den Haag, 25 februari 2003

Koninklijke Hoogheid,

Graag uw aandacht voor het volgende. Als volksvertegenwoordiger en woordvoerster dierenwelzijn namens de Socialistische Partij heb ik verschillende e-mails ontvangen en telefoongesprekken gevoerd met mensen die mij attenderen op het standpunt van het Wereld Natuur Fonds wat betreft de jacht op zeehonden. Naar mij gebleken is, heeft het Wereld Natuur Fonds in Canada geen bezwaar gemaakt tegen het verhogen van het quotum voor de jacht op zeehonden dat de Canadese regering heeft ingesteld, maar slechts gewezen op de noodzaak van het belang van een gezond aantal zeehonden van ruim vijf miljoen in het betreffende gebied. Het Wereld Natuur Fonds in Nederland onderschrijft dit standpunt.

Ik hoef u waarschijnlijk niet te wijzen op de dieronvriendelijke wijze waarop in o.a. Canada op zeehonden gejaagd wordt. In 2001 heeft een internationaal team bestaande uit vijf onafhankelijke dierenartsen de zeehondenjacht in Canada geobserveerd en kwam tot de conclusie dat 79% van de zeehondenjagers niet controleerde of het dier dood was voor het van de bontvacht werd ontdaan. Bij 42% van de zeehonden bleek uit de verwondingen dat het dier waarschijnlijk nog bij bewustzijn was tijdens het stropen.

Zeer veel mensen in Nederland zijn tegen deze dieronvriendelijke jachtmethoden en ook de leden van het WNF zullen van hun organisatie verwachten dat zij zich hier tegen uitspreekt. Het is van het allergrootste belang dat de verschillende organisaties die bezig zijn met het beschermen van dier en natuur, een duidelijk gezamenlijk standpunt hebben als het gaat om deze dieronvriendelijke jachtmethoden. Vandaar dat ik u zou willen vragen in uw hoedanigheid van beschermheer van het Wereld Natuur Fonds, te bemiddelen tussen het Wereld Natuur Fonds in Nederland en de organisaties die commerciële zeehondenjacht afwijzen, te weten Bont voor Dieren, Dierenbescherming, Greenpeace, Zeehondencrêche Pieterburen, Faunabescherming, International Fund for Animal Welfare en de World Society for the Protection of Animals.

Aangezien u vorig jaar uw persoonlijke onderscheiding, de Orde van de Gouden Ark, hebt uitgereikt aan een organisatie die zich inzet voor de bescherming van zeehonden, neem ik aan dat ook bovenbeschreven situatie u aan het hart zal gaan.

Graag verneem ik van u.

Met vriendelijke groet,

Krista van Velzen SP Tweede-Kamerfractie