nieuws

Harry van Bommel: ‘Vervoer geen oorlogsgoederen door Nederland’

Tijdens het eerste debat van de nieuwe Tweede Kamer gaf minister Kamp van Defensie vanavond toe dat Nederland tot nu toe een maal is gebruikt voor het vervoer van oorlogsgoederen naar de Perzische Golf, in verband met een mogelijke oorlog tegen Irak.

Vanuit Antwerpen voer een Amerikaans schip over de Westerschelde naar de Golf. Toen SP-Kamerlid Harry van Bommel de minister vroeg naar andere oorlogstransporten door Nederland, zei hij dat deze niet plaatsvinden. En zelfs als dat zo is, dan gaat het om het gastheerschap voor een bevriende natie, aldus de regering. Bovendien is Nederland alleen betrokken bij de planning van eventuele verdedigende maatregelen.

De regering rekent de transporten allemaal onder militaire planning (in het kader van het zogenaamde US Host Nation Support programma) en niet onder oorlogsvoorbereiding. Dat is volgens de regering nodig om druk op te bouwen op Irak om de VN-resolutie 1441 uit te voeren.

Harry van Bommel

Oorlogvoorbereiding heet nu planning in de woorden van deze regering. Harry van Bommel diende een motie in om te voorkomen dat Nederland verdere medewerking aan de Amerikaanse oorlogsvoorbereiding zou geven. Van Bommel: “Ik wil geen nieuw vervoer van oorlogsgoederen door Nederland”. Alleen GroenLinks steunde de motie.

Ook ontkende minister Kamp op vragen uit de Kamer dat er grote inentingsprogramma’s voor militairen op de agenda staan. Ook is er geen onrust onder het marinepersoneel in Den Helder. Binnenkort gaat er een spionageonderzeeër naar de Golf in verband met de operatie Enduring Freedom in Afghanistan. En enkele hoge militairen omes die in internationale staven in het Golfgebied aan het werk gaan, moeten worden ingeënt.