nieuws

SP’ers bij massademonstratie in Florence

Vandaag loopt een SP-delegatie met onder anderen Harry van Bommel (Tweede Kamer) en Erik Meijer (Europees Parlement) mee in een grote demonstratie in het hart van Florence. Naar verwachting meer dan 150.000 betogers zullen protesteren tegen de neoliberale en ondemocratische Europese Unie, maar vooral ook tegen een aanval op Irak.

Diverse Italiaanse politici en media proberen al weken een sfeer te creëren van angst en intimidatie rond deze demonstratie. Continu worden de gebeurtenissen rond de G8-top in Genua in herinnering gebracht, waar anarchisten veldslag leverden met de oproerpolitie, vele onschuldige demonstranten zwaar werden mishandeld en anders-globalist Carlo Guiliani door de politie door het hoofd werd geschoten.

Volgens de SP’ers is de kans op ongeregeldheden echter klein. “De sfeer is hier zo vreedzaam en constructief, dat ik mij niet kan voorstellen dat het op grote schaal uit de hand loopt,” aldus Harry van Bommel. “Meer dan 40.000 mensen zijn hier bijeen om te praten over het opbouwen van een beter wereld. Bovendien is het geen tegentop. Vorige bijeenkomsten waren gericht tegen het WTO, de Wereldbank, het IMF, de G8 of de EU, maar dit is een op zichzelf staand evenement, zonder no-go-area’s en militaire bewaking van politici. Daar werd vaak tegen geknokt, maar die instituten zijn dus niet aanwezig. Ik vertrouw er op dat dit een fantastische middag gaat worden.”

Gisteren was de laatste ‘reguliere’ dag van het Europees Sociaal Forum (ESF). Deze werd wederom benut om contacten met andere activisten te leggen en van elkaar te leren. Zo werd een converentie bezocht over de bestrijding van extreem-rechts in Europa. Hier werd serieus, kritische en vooral praktisch gesproken over de ervaringen in de verschillende landen. Alle mogelijke scenario’s werden tegen het licht gehouden, van neutralisatie door acceptatie tot rigoureuze bestrijding van de diverse uiterst rechtse bewegingen. Ook kwam de rol van de zoektocht naar een nieuwe identiteit in een veranderende wereld en de invloed van de afbraak van de welvaartstaat ter sprake.

Na een aantal enerverende en vooral ook inspirerende dagen zullen de SP’ers in Florence vandaag deelnemen aan de afsluitende massademonstratie.

SP dagboek ESF Florence