nieuws

SP: Geen behoefte aan brede lijstverbinding, wel aan breed politiek debat

De SP wil met GroenLinks de eerdere lijstverbinding voortzetten zodat eventuele reststemmen bij een van beide partijen terecht komen. Een bredere lijstverbinding met bijvoorbeeld PvdA of D66 is ongewenst voor de SP. ‘Wij en onze kiezers zijn na 88 dagen ‘Pimpelpaars’ 8 jaren Paars nog niet vergeten’ schrijft SP-secretaris Tiny Kox in een brief aan GroenLinks-voorzitter Mirjam de Rijk en fractievoorzitter Paul Rosenmöller. Een brede lijstverbinding van allerlei partijen is volgens de SP ongeloofwaardig voor alle deelnemers.

Aan een inhoudelijk ‘tien puntenpact’ met andere partijen zoals voorgesteld door Paul Rosenmöller heeft de SP geen enkele behoefte. “Bij de verkiezingen moet er juist echt iets te kiezen zijn, meer dan politieke eenheidsworst in slechts twee smaken,” aldus de SP-partijsecretaris.

Hij vraagt GroenLinks om te stoppen met het recente gekijf op de SP. In plaats van jaloers te zijn op het afgelopen en aankomende electorale succes van de SP doet GroenLinks er verstandig aan op eigen kracht en met eigen inhoudelijke argumenten kiezers voor zich te winnen. De SP zal in ieder geval niet meedoen aan onderling gesteggel.

De SP zegt te hopen dat alle partijen dit keer bereid zijn met elkaar inhoudelijk het debat aan te gaan. Bij de afgelopen verkiezingen weigerden PvdA en LPF om met de SP in discussie te gaan. Bij de belangrijkste lijsttrekkersdebatten accepteerden partijen van VVD tot en met GroenLinks dat de SP – toen al in ledental de vierde partij van het land – buitengesloten werd. De SP rekent erop dat partijen nu open staan voor het politieke debat met iedereen. Daar vaart de kiezer wel bij, aldus de brief.

De volledige brief