nieuws

Jan Marijnissen trekt opnieuw SP-lijst; zittende Kamerleden (vier vrouw, vier man) gaan door; vakbondsman Hubert Vankan, mensenrechtenactiviste Alejandra Slutzky en initiatiefnemer Attac Nederland Hans van Heijningen hoog op voordracht.

De SP gaat met 25 landelijke kandidaten de Kamerverkiezingen van 22 januari 2003 in. Achter lijsttrekker Jan Marijnissen staan op de kop van de kandidatenvoordracht de huidige Kamerleden: vier vrouwen (Agnes Kant, Krista van Velzen, Fenna Vergeer, Arda Gerkens) en vier mannen (Harry van Bommel, Jan de Wit, Piet de Ruiter en Ali Lazrak). Ze hebben allemaal te kennen gegeven graag verder te willen.

Nieuwe namen vanaf plaats tien zijn onder anderen Hubert Vankan (10), bekend van zijn vakbondswerk bij de spoorwegvakbond VVMC en verplegers- en verzorgersbond NU’91; mensenrechtenactiviste Alejandra Slutzky (11) en Hans van Heijningen, coördinator van het solidariteitsfonds XminY en initiatiefnemer van Attac Nederland (13). Ook hoog op de nieuwe lijst staat Ewout Irrgang (12), momenteel financieel-economisch adviseur van de Kamerfractie.

Bij de eerste 25 kandidaten zijn verder twee Statenleden te vinden (René Roovers uit Noord-Brabant en Gerard Harmes uit Zuid-Holland) en vier raadsleden (Rosita van Gijlswijk - Groningen; huisarts Henk van Gerven - Oss; Yorick Haan - Schiedam; Paul Geurts - Horst aan de Maas). De afdelingsvoorzitters van Delft (Ingrid Dekker), Rotterdam (epidemioloog Ineke Palm) en Haarlemmermeer (kandidaat-notaris Chandra Jankie) staan ook op de lijst. Op plaats 23 staat Mahmut Erciyas uit Oss, werkzaam bij Inburgering in Tilburg. Overige kandidaten in de top-25 zijn Jasper van Dijk uit Amsterdam, beleidsmedewerker van de SP-fractie en zijn voormalige collega, nu FNV-medewerker, Tuur Elzinga uit Haarlem.

In alle kieskringen worden naast de landelijke lijst wisselende regionale lijsten met vijf kandidaten per kieskring ingediend. Daarmee heeft de SP een gegarandeerde reserve achter de hand. In opiniepeilingen staat de SP tussen de 16 en 22 Kamerzetels. De conceptlijst is opgesteld door een commissie die daartoe was aangewezen door het partijbestuur. Op 23 november stellen bijna 700 gekozen afgevaardigden tijdens het SP-congres in Rotterdam de lijsten definitief vast, samen met het nieuwe verkiezingsprogramma.

De volledige voordracht aan het congres luidt als volgt:

  1. Jan Marijnissen, Oss
  2. dr Agnes Kant, Doesburg
  3. drs Harry van Bommel, Amsterdam
  4. mr Jan de Wit, Heerlen
  5. Krista van Velzen, Den Haag
  6. Piet de Ruiter, Delft
  7. Ali Lazrak, Amsterdam
  8. drs Fenna Vergeer, Leiden
  9. Arda Gerkens, Haarlem
  10. Hubert Vankan, Kerkrade
  11. Alejandra Slutzky, Amersfoort
  12. drs Ewout Irrgang, Amsterdam
  13. dr Hans van Heijningen, Amsterdam
  14. drs René Roovers, Dongen
  15. Rosita van Gijlswijk, Groningen
  16. Ingrid Dekker, Delft
  17. drs Jasper van Dijk, Amsterdam
  18. drs Gerard Harmes, Alphen aan den Rijn
  19. dr Ineke Palm, Rotterdam
  20. mr Chandra Jankie, Haarlemmermeer
  21. drs Henk van Gerven, Oss
  22. Yorick Haan, Schiedam
  23. drs Mahmut Erciyas, Oss
  24. Tuur Elzinga, Haarlem
  25. Paul Geurts, Horst aan de Maas