nieuws

SP praat met ABN AMRO, maar acties gaan door

“Clusterbommen zijn misdadige wapens en u heeft als invloedrijk Nederlands bedrijf een grote verantwoordelijkheid. De SP wil dat u deze verantwoordelijkheid serieus neemt en het goede voorbeeld geeft”. Dat was de belangrijkste boodschap van een SP-delegatie, bestaande uit Krista van Velzen, Harry van Bommel en Preeti Lakwijk, aan de directie van ABN AMRO, maandag 5 augustus.

Van Velzen, Van Bommel en de nieuwe beleidsmedewerkster Preeti Lakwijk waren op uitnodiging van De Bank te gast in het landelijk hoofdkantoor. Dit om de SP-acties tegen de betrokkenheid van ABN AMRO bij het onderhoud van clusterbommen toe te lichten. Sinds vorig jaar is bekend dat ABN AMRO aandeelhouder is van het Britse bedrijf INSYS, dat zich bezighoudt met het onderhoud van clusterbommen. Harry van Bommel: “Clusterbommen zijn misdadig. Zo’n bom spat uiteen in een groot aantal kleinere explosieven. De praktijk is echter dat een groot deel gewoon op de grond terechtkomt en daar blijft liggen totdat bijvoorbeeld spelende kinderen zo’n ding oprapen.”

Hoewel de bank inmiddels zelf geconfronteerd is met vele ongeruste reacties van rekeninghouders, kon of wilde de directie geen enkele toezegging doen, of het moet zijn dat de SP binnen zes weken antwoord krijgt op alle vragen. “Dat wachten we dan maar af. Maar ondertussen gaan alle acties natuurlijk gewoon door. Wat ons betreft krijgen alle 350 filialen van ABN AMRO bezoek van een actiegroep met een picketline. Verder zullen we niet nalaten om rekeninghouders op te roepen naar een andere bank te gaan. Ook zelf aandeelhouder worden, zoals we bij Stork hebben gedaan, behoort nog tot de mogelijkheden”, aldus Van Bommel.