nieuws

SP verwijt ABN-AMRO medeplichtigheid bij productie clusterbommen

SP-Kamerlid Harry van Bommel klaagt de ABN-AMRO bank moreel aan wegens betrokkenheid bij de vernietiging van mensenlevens. ABN-AMRO financiert het bedrijf INSYS dat clusterbommen van de Britse luchtmacht onderhoudt. Maandag 6 mei zal Van Bommel zijn eis tot stopzetting van de financiering van INSYS neerleggen bij de Raad van Bestuur van ABN-AMRO. Dit gebeurt om 10.00 uur bij het hoofdkantoor van de bank aan de Gustav Mahlerlaan 10 in Amsterdam. Als de Raad van Bestuur de schriftelijke eis niet persoonlijk in ontvangst wil nemen, wordt deze aan de gevel bevestigd.

Clusterbommen bestaan uit ruim 200 kleine bommen, waarvan er tientallen niet ontploffen. In Kosovo en Afghanistan is bewezen dat daardoor vele onschuldige spelende kinderen later slachtoffer worden. Het bedrijf INSYS doet onderhoudswerk aan clusterbommen. Dit onderhoud is van belang voor de levensduur en gebruikswaarde van deze bommen. Het betreft twee typen clusterbommen, de BL-755 ontwikkeld eind jaren ’80 en de RBL-755 dat gemoderniseerd en door een radar geleid in zijn val kan worden gestuurd. Volgens Joost Hilterman van Human Rights Watch is het verschil tussen productie en onderhoud slechts een cosmetisch verschil.

De betrokken clusterbommen zijn een technologische nieuwigheid. Voorgangers van dit soort munitie werd als mijnen verboden in een verdrag van 1995/96. Dit verbod leverde internationale activisten zelfs de Nobelprijs op. Dezelfde activisten waarschuwden destijds al voor de clusterbommen, maar kregen het niet voor elkaar dat dit type in het Verdrag werd opgenomen. De SP pleit nu voor een wereldwijd verbod op het gebruik van deze vernietigingswapens. Harry van Bommel zal de ABN-AMRO oproepen deze eis te ondersteunen en de financiering van INSYS onmiddellijk te staken. Tot dat moment klaagt Van Bommel de bank publiekelijk aan, omdat deze het mogelijk maakt dat clusterbommen worden gebruikt.

Dossier Clusterbommen