nieuws

SP start landelijke campagne op zonovergoten Dag van de Tomaat

In aanwezigheid van zo’n tweeduizend SP-activisten gaf SP-lijsttrekker Jan Marijnissen vanmiddag in Arnhem het startsein voor de campagne voor de Kamerverkiezingen. Marijnissen haalde hard uit naar wat hij noemt “paars en pimpelpaars”.

Muzen aan de ingang

Tijdens het ochtendprogramma van de Dag van de Tomaat keek partijsecretaris Tiny Kox in de grote tent op het terrein van Burgers’ Zoo terug op de verkiezingen voor de gemeenteraden. Diverse lokale lijsttrekkers en campagneleiders werden door Kox op het podium geroepen om bemoediging en aanmoedigingen in ontvangst te nemen. Complimenten waren er voor afdelingen die goede resultaten hadden geboekt. Met name Schijndel, Boxmeer en Doesburg, waar de SP de grootste partij werd, werden uitgebreid in het zonnetje gezet.

De Lachende Zon in actie

Het middagprogramma bood bezoekers de gelegenheid om Burgers’ Bush te bezoeken. Veel SP’ers maakten daar dankbaar gebruik van. De Dag van de Tomaat stond immers niet alleen in het teken van de campagnestart voor de Kamerverkiezingen, maar gold ook als bedankje voor al die SP’ers die in de weken voorafgaand aan de raadsverkiezingen hun benen uit het lijf hadden gelopen voor de partij. Wie desondanks nog niet genoeg had van de politiek, kon in diverse zaaltjes debatten met (kandidaat-)Kamerleden van de SP over politieke thema’s bijwonen.

Marijnissen wordt geïnterviewd

In de grote tent trokken diverse standjes de aandacht. Zo demonstreerde de afdeling Media de bekroonde website van de SP en konden elders SP-parafernalia, zoals petten, jasjes en stickers, en SP-publicaties worden gekocht. Voor kinderen was in het park een speurtocht georganiseerd.

Kees Willemen aan het werk

Intussen trok bij de ingang van de tent een Kop van Jut van ROOD, de jongeren in de SP, de aandacht. Hier konden bezoekers hun slagkracht meten. Een optimaal resultaat zou tot 150 zetels kunnen leiden. Naar verluidt zou Jan Marijnissen dat optimum niet hebben gehaald. Volgens een woordvoerder van ROOD bleef hij bij 15 zetels steken. Hij zou er voor tekenen als de SP dat resultaat straks op 15 mei zou halen. Een eindje verderop vereeuwigde Tribune-cartoonist Kees Willemen bezoekers. Elders liepen muzikanten en artiesten van het circus De Lachende Tomaat rond, evenals Katja en Birgit van Lijst 0.

Bob Fosko

Halverwege de middag kreeg Gorelev, de nieuwe band van Bob Fosko, het podium tot zijn beschikking om SP’ers weer de tent in te lokken voor het slotakkoord van de dag: de presentatie van de SP-kandidaten top-15 en een speech van lijsttrekker Jan Marijnissen. Hij riep zijn aanhang op de straat op te gaan om kiezers in de buurt duidelijk te maken dat er op 15 mei afgerekend kan worden met Paars. "Maar vergeet dan niet ook duidelijk te maken dat steun voor Fortuyn nog slechter is," zei hij. "Zijn oplossingen zijn ‘pimpelpaars’: nog rechtsere antwoorden op de problemen in de zorg en het onderwijs, de veiligheid en het milieu."

De volledige speech van Jan Marijnissen