Actievoerders contra vossenjagers: 1-0!

Een ‘publiciteitsfeestje’ op zaterdag 9 maart moest de onmisbare inzet van Friese jagers tegen de ‘vossenplaag’ in beeld brengen. Een tegen-actie van Faunabescherming, Dierenbescherming en de SP ontmaskerde de schutters genadeloos. Én: geen enkele vos werd geschoten.

Het had één van de grootste vossenrazzia’s aller tijden moeten worden. Meer dan 300 jagers van meerdere jachtverenigingen zouden afgelopen weekend in het Friese Lauwersmeergebied op vossen gaan jagen. Dit in het kader van een actie die het nationale belang van de vossenjacht moest aantonen. De ‘vossenplaag’ brengt schade toe aan vogel- en wildstand, vinden ze. Vanaf 1 april is de vos namelijk een beschermde diersoort en hebben de jagers op grond van de Flora-en Faunawet een speciale vergunning nodig om de dieren af kunnen te schieten. En dat zit de jagers geenszins lekker. ‘Met hun belachelijke actie wilden ze protesteren tegen die wet,’ vertelt Harry Voss van het SP-MilieuAlarmteam. ‘Ze hadden alle landelijke media uitgenodigd om te laten zien wat voor nuttig werk ze wel niet doen. Onzin, de vos hoort gewoon bij het ecosysteem. De jagers zijn gewoon bang in de toekomst jachtobjecten te verliezen.’ Verder wijst Voss erop dat een dergelijke razzia in strijd is met jachtwet waarin staat dat jagers een redelijke wildstand in acht moeten nemen en geen onnodig dierenleed mogen veroorzaken. En dus kwam het MilieuAlarmteam samen met Dierenbescherming en Faunabescherming in actie. Aan de dag voorafgaand aan de jacht verspreidde Voss een grote hoeveelheid koeienpens in het genoemde gebied, opdat de vossen een dag later verzadigd in hun schuilplaatsen zouden blijven.

De jagers komen

De zaterdag werd een aaneenschakeling van blamages voor het peloton jagers, dat overigens niet uit 300 maar uit hooguit 20 man bleek te bestaan. Allereerst kreeg de pers een “zojuist geschoten” vos te zien in de kofferbak van een auto, maar het dode dier bleek uit de diepvries te komen. Een met veel tam-tam getoonde “gevaarlijke” vossenburcht bleek bij nader inzien een konijnenhol te zijn en de “persconferentie” werd een welles-nietes geschreeuw tussen actievoerders en jagers, waarbij laatstgenoemden overigens een weinig indrukwekkende kennis van zaken aan de dag legden. Tijdens de daaropvolgende “drijfjacht” werd van alles gevonden, behalve vossen.

Harry Voss spreekt een jager aan

Uit pure frustratie mikte een jager maar op een haas, maar toen de actievoerders hem erop attendeerde dat hij een overtreding beging, brieste hij: ‘Ga toch terug naar waar jullie vandaan komen. Hier in Friesland zijn wij eigen baas en bepalen wij de regels!’ ‘Zo’n antwoord zegt mij genoeg,’ zegt SP’er Harry Voss van het MilieuAlarmteam. ‘Ik heb tijdens diverse acties al heel wat jagers meegemaakt, maar deze groep slaat toch wel alles. Ze kregen op een gegeven moment zelfs onder elkaar bijna slaande ruzie. Ik ben tevreden over onze actie. De jagers hebben zich belachelijk gemaakt voor de complete landelijke pers, zodat iedereen nu weet wie zij zijn. Vanaf 1 april is het gedaan met de vossenjacht. En er is maar één grote winnaar van het afgelopen weekend: de vos.’