nieuws

Radioprogramma Argos wint Rooie Reus-prijs

Het VPRO-radioprogramma Argos heeft vrijdagavond 8 februari j.l. uit handen van juryvoorzitter Elma Verheij de Rooie Reus-prijs 2002 gekregen. Tijdens de Nacht van de Rooie Reuzen verkoos het publiek in het volle Amsterdamse cultuurcentrum De Rode Hoed Argos met ruime meerderheid boven de twee overige genomineerden: de Nederlandse afdeling van Amnesty International en het Radio Symfonie Orkest.

Het was de zesde keer dat de prijs, vernoemd naar de legendarische actievoerder Dirk de Vroome, werd uitgereikt. De prijs bestaat uit een trofee van kunstenaar Aris Roskam en een geldbedrag van 2500 euro. De Rooie Reus-prijs, die in 1996 op initiatief van de SP is ingesteld, wordt jaarlijks uitgereikt aan de man, vrouw of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft onderscheiden in de strijd tegen maatschappelijk onrecht. Met als thema: ‘Ze zijn er nog! Echte dwarsliggers. Een eerbetoon aan de controverse’ presenteerde Hanneke Groenteman dit jaar de Nacht van de Rooie Reuzen.

Gerard Spong verdedigt Amnesty International afdeling Nederland

Elke genomineerde had zelf een pleitbezorger voorgedragen. Zo nam advocaat Gerard Spong het op voor Amnesty International en deed AVRO-presentator op radio 4, Hans van den Boom, zijn best voor het Radio Symfonie Orkest. In zijn pleitrede voor de uiteindelijke winnaar roemde defensiespecialist Rob de Wijk de diepgang, vastberadenheid en de journalistieke kwaliteiten van het radioprogramma Argos. De Nacht van de Rooie Reuzen bood een podium aan kritische en oprecht eigenwijze organisaties zoals het Nieuw Republikeins Genootschap, X min Y, het boerenplatform Aarde, Boer, Consument en werd op passende wijze afgesloten door Bots.