nieuws

Van Bommel wint alfabetiseringsprijs

SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft zaterdag 24 november de ABC-trofee gewonnen. De Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering (ABC) reikt deze prijs uit aan mensen die zich bijzonder inzetten voor de alfabetisering.

Uitreiking ABC-prijs

In Nederland bevinden zich nog altijd meer dan één miljoen functioneel analfabeten. Dat is een schrikbarend hoog aantal wanneer het wordt afgezet tegen de hoge ambities die de regering heeft ten aanzien van de Nederlandse bevolking.

ABC maakt zich al jaren sterk voor een verbetering van het beleid rondom alfabetisering. De Stichting is van mening dat onderwijsminister Hermans te weinig krachtdadig beleid uitstippelt. ABC-voorzitter Jacques Baartmans: “Hermans heeft toegezegd dat hij postbus 51 spotjes gaat maken, maar dat is natuurlijk veel te weinig. Er zou een grondig uitgewerkt vijfjarenplan moeten komen, met een goede bekostiging voor de lessen door o.a. Regionale Opleidingscentra. Alleen dan kan analfabetisme werkelijk bestreden worden.”

Harry van Bommel zal bij de komende onderwijsbegroting voorstellen doen om het beleid rondom alfabetisering te verbeteren. Het Kamerlid wil dat de Rijksoverheid verantwoordelijk blijft voor de alfabetisering, omdat een gedecentraliseerde aanpak tot versnippering leidt. Van Bommel: “Op die manier raken de analfabeten ondergesneeuwd, terwijl juist deze groep mensen alle aandacht verdient.”