Weet wat je eet!-consumentencampagne start zondag bij Super de Boer Leiden

Gentech is geen grap - ook niet op 1 april!
Nee, het is géén grap: zondag 1 april start om 13.00 uur voor de deur van het Super de Boer-filiaal tegenover het Centraal Station van Leiden de landelijke consumentencampagne ’Weet wat je eet!’ De campagne richt zich op de voedingsproducenten en -verkopers. Zij horen voortaan klip en klaar op hun artikelen zetten of er genetisch geknutseld is aan het product, in plaats van consumenten voor het lapje te houden.

Bij de start van deze nieuwe consumentencampagne om 13.00 uur zullen gentechonderzoeker Diedrick Sprangers (Alternatieve Konsumentenbond), biologisch veehouder Jos Kok en SP-Kamerlid Remi Poppe kort het woord voeren. Verder zijn er muziek, brood en spelen om de start op te luisteren. Zo komt het monster van Frankenstein langs en wordt er het "weet wat je eet spel" gehouden. De campagne, een initiatief van Rood, Jongeren in de SP, zal in de loop van het voorjaar na Leiden de rest van Nederland aandoen.

Op de etiketten van voedingsproducten hoeven momenteel van de wetgever alleen die gemanipuleerde bestanddelen aangegeven te worden die in het laboratorium gemakkelijk terug te vinden zijn. Dat betekent in de praktijk dat de meeste genetisch gemanipuleerde ingrediënten niet op het etiket zijn aangegeven. Verder maken producenten en verkopers er een sport van hun genetisch geknutsel slechts voor mensen met buitengewoon goed gezichtsvermogen en speurzin zichtbaar te maken.

Om voedingsproducenten en -verkopers tot beter beleid te brengen, wordt de komende maanden bij een groot aantal supermarkten gepost door medewerkers van de actie Weet wat je eet! Winkelbezoekers wordt gevraagd hun handtekening te zetten onder drie eisen. Ten eerste moet er een verplichting komen voor alle producenten om alle gemanipuleerde ingrediënten op het etiket te vermelden. Daarvoor moet er een nieuw etiket komen, een duidelijk zichtbaar en herkenbaar logo op de voorkant van alle producten met gemanipuleerde ingrediënten. Ook in restaurants en op school zou dergelijke informatie over de ingrediënten gemeld moeten worden aan de consument. Dan kan elke consument zelf kiezen tussen gemanipuleerd en niet-gemanipuleerd voedsel. Tenslotte moet de overheid er voor zorgen dat een ’gentech-vrije’ voedsellijn blijft bestaan, om de keuzevrijheid van de consumenten overeind te houden.