nieuws

Shell wil overleg over sanering ‘Stort van Troost’

Shell-directeur De Koning neemt op korte termijn het initiatief om een overleg op gang te krijgen tussen alle betrokkenen rondom de sanering van de omstreden ‘Stort van Troost’ in de Hollandse Biesbosch. De directeur van Shell Nederland deed zijn toezegging in een gesprek op maandag 31 juli op het kantoor van Shell Pernis met SP-secretaris Tiny Kox en Harry Voss van het SP MilieuAlarmteam. Voss coördineert sedert begin 1999 de acties van de SP tegen de aanwezigheid van de lekkende stort in het nationaal park, waar in het verleden gevaarlijk afval van o.a. Shell terechtgekomen is. Ondanks de door iedereen erkende milieuproblematiek zit er al jaren geen schot in de sanering van de stortplaats De SP is van mening dat het nodig is dat naast de overheid en eigenaar Troost van de stortplaats ook Shell dient mee helpt aan een snelle en verantwoorde sanering van de stort. In de maanden mei en juni spraken activisten van de partij daarover bij 140 Shell-pompen in het land met in totaal 45.000 Shell-klanten over de wijze waarop het concern wel of niet vorm geeft aan haar zelfgestelde taak van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’.

Het gesprek vanmiddag was bedoeld om meer helderheid over elkaars standpunten en activiteiten tot op heden te krijgen. Volgens zowel Shell als SP was het gesprek in die zin succesvol. Tijdens het gesprek erkende directeur De Koning de medeverantwoordelijkheid van zijn onderneming voor de stortplaats. Naar zijn mening dient de eerste stap overleg te zijn om tot een verantwoord saneringsplan te komen. Daarvoor wil Shell het initiatief nemen en waar nodig kennis en kunde beschikbaar stellen. Over eventuele financiële hulpverlening bij sanering wenst De Koning op dit moment nog geen uitspraken te doen. Alles hangt naar zijn mening af van het saneringsplan.

Van de kant van de SP werd nogmaals gewezen op het feit dat de partij Shell aanspreekt op basis van een door de onderneming zelfverklaarde ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’ bij het ondernemen. De SP-delegatie sprak de hoop uit dat het Shell-initiatief om tot nieuw overleg te komen succes heeft. Tot 1 september ziet de partij in ieder geval af van nieuwe consumentenacties.