nieuws

Defensienota 2000 vlees-noch-vis

"De zojuist verschenen Defensienota 2000 is opnieuw vlees-noch-vis. We hadden gehoopt dat de nota een duidelijke koers uit zou zetten voor de Nederlandse Krijgsmacht voor de komende jaren. De nota die er nu ligt borduurt echter voort op het bekende kaasschaafbeleid." Dat zegt Harry van Bommel, defensiewoordvoerder voor de SP. De SP roept, gezien de tegenvallende resultaten, op tot het omlaag schroeven van het militaire ambitieniveau tot maximaal één vredesmissie en het maken van echte keuzes. De SP pleit onder andere voor het afschaffen van de Koninklijke Marine.

In de Defensienota wordt voorgespiegeld dat het probleem van de toenemende werkdruk te verlichten is door op korte termijn extra personeel aan te stellen en de leeftijd waarop het Functioneel Leeftijdsontslag (FLO) in gaat, te verhogen van 55 naar 58. Volgens de SP is dit behalve onwenselijk ook volkomen onrealistisch. Steeds minder jongeren willen in het leger, zeker nu de kans op uitzending naar oorlogsgebieden bijna honderd procent is. Het werven van zeventienjarigen en het opleiden van zestienjarigen, zoals momenteel gebeurd, zou onmiddellijk beëindigd moeten worden. Ook het verhogen van de FLO-leeftijd is geen maatregel die het werk bij de Krijgsmacht aantrekkelijker gaat maken. De minister zou er beter aan doen het werkdruk-probleem op te lossen door het militaire ambitieniveau omlaag te schroeven en in het algemeen zeer terughoudend om te gaan met het sturen van vredesmissies. In de nota pleit de minister echter voor een uitzendritme van een half jaar per anderhalf jaar maximaal. Daarnaast schrijft de minister dat bij genocide en etnische zuivering een autorisatie van de Veiligheidsraad om in te grijpen slechts advisabel is. De SP betreurt deze woorden, waarmee afstand wordt genomen van het uitgangspunt dat aan de basis van een interventie een resolutie van de VN hoort te liggen.

De Koninklijke Marine is een poot van de Nederlandse Krijgsmacht die voor het uitvoeren van vredesmissies noch voor het uitvoeren van de traditionele verdedigingstaak essentieel is en zou dus beter afgeschaft worden. Dit houdt onder andere in dat al het marinematerieel afgestoten en de marinevliegbasis Valkenburg gesloten kan worden. Ook in het oprichten van een Europese defensiepoot ziet de SP geen heil. Van Bommel: "Wij willen niet nog een leger erbij, integendeel, het bestaande leger kan nog aardig wat leger wat ons betreft! Het Nederlands-Duits legerkorps bijvoorbeeld, een primaire vorm van Europese samenwerking, mag ook opgeheven worden." Omdat er geen reële bedreiging van het Nederlands grondgebied is en de traditionele verdedigingstaak dus niet erg actueel meer is, stelt de SP voor om al het mobilisabel materieel op te ruimen. "Overbodige tanks horen niet in de mottenballen thuis maar op de schroothoop." Ook stelt de SP voor de Luchtmobiele Brigade te ontbinden en het aantal F-16’s drastisch te reduceren. De capaciteit om crisisbeheersingoperaties in eigen land uit te voeren, zoals bestrijding van water-overlast, moet blijven bestaan. De financiën die vrijkomen door een dergelijk beleid kunnen overgeheveld worden naar ontwikkelingssamenwerking. Het exporteren van stabiliteit zou volgens de defensienota de grote missie van de Krijgsmacht moeten worden. Van Bommel: "Stabiliteit kun je niet op dergelijke wijze exporteren. Naar onze mening moet Nederland vooral pleitbezorger zijn van niet-militaire oplossingen en moeten pleiten voor meer steun bij de opbouw van de minder ontwikkelde landen, jonge democratieën, het mensenrechtenbeleid en controle op wapenhandel. Verder zou het een goede zaak zijn als Nederland zich verder gaat specialiseren in mijnenbestrijding en deze kennis inzet in bijvoorbeeld ex-Joegoslavië."