nieuws

Van Bommel: Verbod sexbillboards langs snelweg

De SP wil dat minister Netelenbos op korte termijn naar wegen zoekt om seksbillboards langs de snelweg te weren. Aanleiding is de plaatsing van een billboard voor 06-sekslijnen langs de A4. Volgens kamerlid Harry van Bommel leidt het billboard de aandacht af omdat er meer dan levensgroot blote vrouwen op worden afgebeeld. Eerder al protesteerden Veilig Verkeer Nederland en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid tegen de plaatsing van opvallende en daardoor sterk afleidende reclame langs de snelweg.

Als het aan de SP ligt wordt alle opvallende en zichtbelemmerende reclame langs de openbare weg verboden. Van Bommel vreest dat de eerste sekslijnreclame langs de A4 het begin is van een nieuwe stortvloed aan deze reclames. "De exploitant hoopt natuurlijk dat de automobilist meteen vanuit de auto gaat bellen. Als dit aanslaat staan er straks seksbillboards door heel het land. Dat vormt een directe bedreiging voor de verkeersveiligheid. De minister moet nú ingrijpen voordat er ongelukken gebeuren", aldus Van Bommel. Automobilisten kunnen hun aandacht beter bij de weg houden. "Het rijgedrag van de automobilisten mag niet lijden onder het rijgedrag van de dames op de billboards", zegt van Bommel met een toespeling op de tekst op de billboards langs de A4, die luidt: "Wil jij weten hoe ik rij?"

Van Bommel heeft de Minister de volgende vragen voorgelegd:

  1. Kent u het bericht 'Halfblote vrouwen leiden aandacht verkeer af'?
  2. Deelt u de mening van Veilig Verkeer Nederland dat opvallende reclameborden zoals die voor 06-sekslijnen langs de A4 ter hoogte van Roelofarendsveen de aandacht van weggebruikers afleiden en daardoor gevaar kunnen veroorzaken?
  3. Over welke instrumenten beschikt u om deze reclame tegen te gaan? Over welke instrumenten beschikken gemeenten om deze reclame tegen te gaan?
  4. Deelt u de mening van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid dat het de voorkeur verdient om opvallende reclame langs de autosnelweg zoveel mogelijk tegen te gaan? Kunt u dat toelichten?
  5. Bent u bereid om met de VNG te overleggen over mogelijkheden om opvallende reclame langs de openbare weg te weren?