nieuws

Vlissingse huurwoningen verpatst aan belegger?

Het ministerie van VROM heeft al in december 1998 in principe ingestemd met de verkoop van 190 woningen van de Vlissingse woningcorporatie Basco aan belegger Vastgoed Syndicaten NV tegen slechts 78% van de marktwaarde. Dit blijkt uit corres-pondentie die in handen is gekomen van de SP Tweede-Kamerfractie. SP-kamerlid Remi Poppe wil van staatssecretaris Remkes opheldering over hoe het mogelijk is dat zijn inspecteur instemt met de verkoop aan een belegger tegen 78% van de marktwaarde, terwijl regel is dat bij verkoop minstens 90% van de marktwaarde betaald wordt. Daarom stelt hij de volgende schriftelijke vragen:

  1. Om welke redenen heeft uw Inspectie Volkshuisvesting op 22 december 1998 in principe ingestemd met de verkoop van 190 woningen in de wijk Schoonenburg-Oost te Vlissingen door woning-corporatie Basco aan Staal Bankiers (tegenwoordig: Vastgoed Syndicaten NV), tegen 78% van de waarde in vrije verkoop? Welke voorwaarden heeft de Inspectie op dat moment aan de principetoestemming verbonden?
  2. Hoe verhoudt deze instemming zich met het principe dat verkoop van woningen uit de sociale huursector aan anderen dan Toegelaten instellingen plaats dient te vinden tegen minimaal 90% van de waarde in vrije verkoop?
  3. Welke alternatieven voor de verkoop van het complex aan een commerciële belegger – bijvoorbeeld verkoop aan een andere woningcorporatie – zijn door Basco onderzocht en waarom zijn deze afgevallen?
  4. Wat is de actuele stand van zaken bij de voorgenomen verkoop van het complex? Zijn de voorwaarden die de Inspectie verbindt aan haar toestemming voor verkoop sinds december 1998 gewijzigd?
  5. Heeft VSN op grond van de koopovereenkomst met Basco de vrijheid om de woningen na een opknapbeurt tegen marktwaarde aan de huurders aan te bieden? Zo nee: wat zijn de beperkende voorwaarden?
  6. Heeft uw Inspectie afgelopen jaar nog voor andere complexen van Basco, zoals de Piet Heinkade, onderzoek ingesteld naar de wijze waarop deze woningcorporatie haar wettelijke taken uitvoert? Bent u met ons eens dat de gebeurtenissen van afgelopen jaar een verhoogde aandacht van de Inspectie rechtvaardigen?