nieuws

Zestig procent huurverhoging roept om ingrijpen

Kamerlid Remi Poppe (SP) vindt dat staatssecretaris Remkes (VROM) paal en perk moet stellen aan de huurverhogingen in de particuliere sector. De verhogingen doen zich met name voor in gemeenten waar de vraag naar huurwoningen het aanbod ver overtreft, zoals in de Randstad. Remkes was tot dusver afkerig van maatregelen, omdat hij de huurontwikkeling in de particuliere sector nogal vindt meevallen. Hij baseert zich daarbij echter volgens de SP op onbetrouwbare cijfers, aangeleverd door de huisbazen zelf en niet of nauwelijks onderverdeeld naar de verschillende verhuurders en regio's. De discussie over de huren in de particuliere sector is nieuw leven ingeblazen door een kraakactie van bewoners uit Diemen, gesteund door de Woonbond. De actie is een aanklacht tegen een huurstijging van 50 tot 60 procent in tien jaar. Veel bewoners moesten afgelopen jaren gedwongen naar andere gemeenten verhuizen, omdat ze de huur niet meer konden betalen, en in Diemen nauwelijks betaalbare woningen te vinden zijn. De SP heeft al eerder voorstellen gedaan om de particuliere verhuursector beter te reguleren. Zo zou er een verplichting moeten komen om een jaarverslag te publiceren en een deel van de huuropbrengst te gebruiken voor onderhoud.

Vragen SP:

1. Heeft u kennis genomen van het persbericht ,,Huurmoord in Diemen'' en herinnert u zich mijn inbreng in eerste termijn bij de begroting VROM 1999 over de huurontwikkeling bij particuliere verhuurders ?

2. Klopt het dat de huren van particuliere huurwoningen in Diemen de afgelopen tien jaar met 50 tot 60 procent gestegen zijn? Zo ja: hoe verhoudt dit zich tot uw conclusie in de Huurbrief 1999 dat het met de huurontwikkeling in de particuliere sector wel meevalt? Zo nee: hoe hoog is de stijging dan wel, en waarop baseert u deze conclusie?

3. Bent u naar aanleiding van deze ontwikkeling bereid om het jaarlijks onderzoek naar de huurontwikkeling in de particuliere sector zodanig uit te voeren, dat hoge uitschieters (regionaal of voor bepaalde verhuurders) niet verloren gaan in gemiddelde waarden?

4. Ziet u alsnog aanleiding om een vorm van rapportageverplichting voor particuliere verhuurders in te voeren, zodat een beter onderbouwd beeld ontstaat van de werkelijke situatie in de particuliere huursector?

5. Hoeveel huurders van particuliere huurwoningen in Diemen zijn de afgelopen vijf jaar gedwongen verhuisd, omdat ze hun huur niet meer konden betalen? Hoeveel van hen zijn naar buiten de gemeente Diemen verhuisd, omdat er binnen de gemeente geen betaalbare huurwoningen beschikbaar was?

6. Bent u alsnog bereid om een einde te maken aan excessieve huurstijging bij bepaalde particuliere verhuurders, die niet of nauwelijks het gevolg is van de woningkwaliteit, goed onderhoud of goed beheer, maar slechts behaald wordt door gebruik te maken van schaarste op de woningmarkt?