nieuws

SP: huurverschillen sloopcomplex onacceptabel

SP Kamerlid Remi Poppe vindt dat staatssecretaris Remkes duidelijke regels moet stellen voor het huur- en verhuurbeleid bij woningcomplexen die op de nominatie staan om gesloopt te worden. Aanleiding is de handelwijze van Domein Woondiensten in Groningen, die voor haar complex Toplicht de zittende huurders meer dan f800 per maand laat betalen en zelfs per 1 juli nog 2,4 procent huurverhoging vraagt. Leegkomende woningen worden echter voor f150 per maand verhuurd aan kraakwachten.

Vragen SP:

1. Heeft u kennis genomen van de artikelen ,,Huurverschil van 650 gulden in Toplichtflat'' en ,,Huurverhoging voor 'spookflats' Toplicht''?

2. Klopt het dat Domein Woondiensten het complex Toplicht wil slopen? Zo nee: waarom worden leegkomende flats dan niet meer regulier verhuurd?

3. Klopt het dat Domein Woondiensten de leegkomende woningen in het complex Toplicht om niet ter beschikking stelt van Carex anti-kraakwacht, die ze voor f 150/ maand doorverhuurt, terwijl de resterende reguliere bewoners van het complex huren van meer dan f 800/ maand moeten betalen? Zo ja: vindt u dergelijke huurverschillen acceptabel?

4. Klopt het dat de reguliere bewoners per 1 juli zelfs nog 2,4 procent huurverhoging gekregen hebben, waarbij een medewerker van Domein Woondiensten als argument gebruikte: ,,Bovendien maken veel bewoners gebruik van huursubsidie''? Vindt u een dergelijk gebruik van huursubsidiegelden acceptabel?

5. Acht u het, indien genoemde feiten kloppen, wenselijk dat er heldere richtlijnen komen voor het huur- en verhuurbeleid bij sloopcomplexen?