nieuws

SP wil huisbazen verplichten afspraken na te komen

Een aantal particuliere huisbazen trekt zich niets aan van een convenant dat vorig jaar met het ministerie van VROM is afgesloten. Dat blijkt uit recente berichten van de Woonbond. Het convenant is bedoeld om te voorkomen dat een grote groep huurders hun huursubsidie verliest als gevolg van te sterke huurstijgingen. De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft inmiddels over de kwestie vragen gesteld aan staatssecretaris Remkes. De SP stelt bovendien voor om de maximale huurstijging voor dure huurwoningen wettelijk te beperken tot de prijsindex voor gezinsconsumptie.

Boven de huursubsidiegrens (f1107 per maand per 1 juli 1999) vervalt in principe het recht op huursubsidie. Vorig jaar werd op aandrang van de Tweede Kamer de huursubsidiegrens ontdooid. Hij wordt nu ieder jaar aangepast met de prijsindex voor gezinsconsumptie. Omdat de maximale wettelijke huurverhoging 6,5% bedraagt, bestaat echter nog steeds het gevaar dat huurders boven de grens uitkomen. Daarom heeft staatssecretaris Remkes een herenakkoord gesloten met de Nederlandse verhuurders, om bij dure huurwoningen vlak onder de huursubsidiegrens de stijging te temperen.

Het voorstel van de SP om tot een wettelijke regeling te komen heeft twee voordelen ten opzichte van de huidige situatie. Allereerst wordt het ontduiken van de afspraken over huurmatiging onmogelijk. Bovendien verdwijnen er minder woningen uit de sociale huurvoorraad. Boven een huur van f1107 per maand vervalt een belangrijk deel van de wettelijke huurbescherming. Momenteel worden jaarlijks sluipenderwijs enkele duizenden woningen geliberaliseerd.

Vragen SP:

1. Heeft u kennis genomen van het persbericht ,,Dreigende problemen voor huursubsidieontvangers''?

2. Klopt het dat een aantal particuliere verhuurders het convenant over de matiging van huurverhogingen bij huurders met huursubsidie en een huur vlak onder de huursubsidiegrens aan zijn laars lapt?

3. Zo ja: hoe ziet uw ministerie toe op de naleving van het convenant? Welke maatregelen denkt de staatssecretaris van volkshuisvesting te nemen als het convenant door sommige verhuurders wordt genegeerd?

4. Klopt het dat de belastingdienst geen genoegen neemt met het invullen van het bedrag 'f0' op het aanvraagformulier voor huursubsidie, in gevallen waar het vermogen van de aanvrager volgens de gemeente of de woningcorporatie duidelijk onder de maximale grens blijft, waardoor de afhandeling van aanvragen vertraagd wordt?

5. Zo ja: is dit in overeenstemming met de letter en de geest van de wet en wil de staatssecretaris van Financiƫn bevorderen dat de belastingdienst zich voortaan beperkt tot steekproefsgewijs controleren of de opgave van het vermogen correct is ingevuld, zoals dit ook bij belastingaangiften gebeurt?