Veiligheid asbestverwijdering blijft probleem

Op 23 april bracht het Tweede-Kamerlid Poppe (SP) een werkbezoek aan het Rijnmondgebied. Bij een niet vooraf aangekondigd bezoek aan het terrein van gebr. De Jongh BV aan de Oude Maasweg ontdekte hij restanten asbesthoudend materiaal in een grote berg puingranulaat. Puingranulaat wordt gebruikt voor ophoging en wegverharding.

Na melding aan de Milieudienst Rijnmond is het bedrijf verplicht het puingranulaat af te voeren naar de leverancier, Van Vliet Contrans BV te Wateringen. Bij de afvoer is een asbestdeskundig bedrijf ingeschakeld. Het werk moet op basis van het Asbestbesluit Arbeidsomstandigheden uitgevoerd worden, wat wil zeggen: onder begeleiding van asbestdeskundigen en voorgeschreven persoonlijke bescherming van het uitvoerend personeel. Indien deze week het puingranulaat niet is verwijderd zal een handhavingbrief volgen. Het puingranulaat zal als afvalstof behandeld moeten worden en afgevoerd naar een stortplaats met vergunning voor asbesthoudend materiaal.

Als gevolg van het langdurig toestaan van asbestgebruik, asbest is pas in 1993 verboden, zit in 70% van gebouwen asbesthoudend materiaal verwerkt. Bij sloop dient vooraf een asbestinventarisatie en verwijdering te hebben plaatsgevonden. Bij renovatie en verbouwingen is dit echter niet het geval. De vraag is of bij sloop van gebouwen de inventarisatie afdoende wordt uitgevoerd. In de praktijk blijkt steeds weer dat puingranulaat, afkomstig van puinbrekers, asbest bevat. Het voorbeeld van Gebr. De Jongh BV staat niet op zich zelf. Poppe heeft daarom in de Tweede Kamer aangedrongen op een inventarisatieplicht voor alle gebouwen. Alleen zo kan gezorgd worden dat asbest bijtijds opgespoord wordt waarmee voorkomen kan worden dat asbest in het circuit richting puinbrekers en granulaat verwerking terechtkomt.

Aan het eind van dit jaar zal minister Pronk met voorstellen daartoe komen. Poppe zal een rapport van de Milieudienst Rijnmond aan Pronk sturen om nogmaals duidelijk te maken hoe noodzakelijk verdergaande maatregelen zijn. Thans loopt zowel bij sloop, verbouw en renovatie als bij puinbrekers en bij puingranulaat verhandelende bedrijven het personeel nog steeds gezondheidsrisico's. De Milieudienst Rijnmond concludeert naar aanleiding van het geval Gebr. De Jongh niet voor niets: met ,,de huidige regelgeving c.q. werkwijze op de plaats (en) waar afval vrijkomt, is het niet uit te sluiten dat asbesthoudend materiaal wordt aangetroffen in het eindproduct''.

Meer informatie: Remi Poppe (070) 318 2802 of 06 533 593 94