nieuws

SP bezet "De Steffenberg"

Vanavond om 22.00 uur hebben leden van de Socialistische Partij gebouw "De Steffenberg" in Vught bezet. Eerder vandaag werd bekend dat het voormalige blindeninstituut aangekocht is door een aantal vermogende omwonenden, om te voorkomen dat er een asielzoekerscentrum in gevestigd wordt. Met haar actie protesteert de SP tegen deze ondergraving van het democratisch besluitvormingsproces. "Wie heeft het in Nederland voor het zeggen? De overheid of heerst gewoon de macht van het geld?"

Al maanden zijn er problemen om passende opvang voor asielzoekers te vinden. Iedereen herinnert zich de beelden van lekkende tenten op de Veluwe. De Steffenberg in Vught diende zich aan als mogelijke vestigingsplaats voor een Asielzoekerscentrum. Er liep al enige tijd een procedure om het voormalige blindeninstituut ter beschikking te stellen van het COA. Deze procedure is abrupt doorbroken doordat negen omwonenden 3,7 miljoen gulden op tafel legden en het pand aankochten. Zij zouden hiermee een dreigende waardedaling van hun eigen villa's door de komst van een AZC willen voorkomen. De SP vindt het onaanvaardbaar dat op deze manier enkele rijken in staat zijn procedures te beïnvloeden en zo in feite de vestiging van een AZC onmogelijk maken. Op deze wijze is het wel de overheid die wikt, maar het geld dat beschikt. De SP vindt dat de overheid deze gang van zaken niet moet accepteren en tot het uiterste moet gaan om de gepleegde inbreuk op de procedure ongedaan te maken. In noodsituaties kan de overheid zaken vorderen. De SP vindt dat in dit geval deze mogelijkheid moet worden benut. Om deze eis kracht bij te zetten heeft de partij het gebouw aan de Sparrendaalseweg in Vught bezet.

Tegelijk met de actie heeft Jan Marijnissen Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Cohen. De SP'er wil zo snel mogelijk een wettelijke regeling tegen acties zoals van de negen kopers in Vught. Volgens Marijnissen moet de overheid - in samenspraak met de buurtbewoners - op basis van objectieve argumenten en in volle vrijheid kunnen bepalen waar een asielzoekerscentrum komt en waar niet. Dat rijke mensen dat proces kunnen frustreren door het aankopen van gebouwen, noemt de SP-fractievoorzitter "onaanvaardbaar".

Betrokken SP'ers