nieuws

Nieuwe huursubsidiewet: herverdeling armoede

Het paarse kabinet wekt de indruk dat de nieuwe huursubsidiewet een belangrijke verbetering betekent, maar volgens de SP gaat het vooral om een sigaar uit eigen doos. "Het budget voor de huursubdie stijgt met slechts 7 procent. Dat is niet eens genoeg om de netto huurstijging over de laatste vijf jaar te compenseren voor huurders met subsidie," zegt kamerlid Remi Poppe. "Het beetje verbetering dat de nieuwe wet biedt, wordt gefinancierd door het aantal subsidie-ontvangers te verlagen met ruim 80.000. We stevenen af op een ministelsel," aldus de SP'er. Poppe stelt de volgende verbeteringen voor in het wetsvoorstel:

  • Servicekosten voor zaken als groenvoorziening en gemeenschappelijke ruimte moeten gesubsidieerd blijven.
  • Huurders van onzelfstandige woonruimten moeten in aanmerking blijven komen voor subsidie.
  • Wie meer dan 1085 gulden (de maximale huurgrens) huur betaalt en dat door grote inkomensachteruitgang niet meer kan opbrengen, moet recht krijgen op huursubsidie tot een passende vervangende woning is aangeboden.
  • De voorgestelde vermogenstoets (38.000 voor alleenstaanden en 56.000 voor meerpersoonshuishoudens) moet verruimd worden tot de gangbare bedragen volgens de vermogensbelasting.
  • De huurgrens waarboven korting op huursubsidie plaatsvindt moet opgetrokken worden van 575 naar 823 gulden. Alle goedkopere woningen zijn nodig voor huurders met recht op huursubsidie.
  • De indexering van de normhuur (die huurders met een minimuminkomen zelf moeten betalen; per is 1 juli 1997 is dat 330 gulden) moet plaatsvinden op basis van de ontwikkeling van de uitkeringen in plaats van de huurontwikkeling zoals het kabinet voorstelt.