Eerlijke economie
SCHRIJVER ANAND GIRIDHARADAS EN LILIAN MARIJNISSEN:
‘EERLIJKE BELASTING VOOR GROTE BEDRIJVEN’
Blij verrast, was de beroemde Amerikaanse schrijver-journalist Anand Giridharadas eind vorig jaar met de uitnodiging van Lilian Marijnissen. Zij vroeg hem naar de Tweede Kamer te komen. Hij sprak er met Kamerleden van de SP en van andere partijen. ‘In de VS word je als journalist nog eerder door een golfkarretje overreden’, grapte de New York Times-columnist.
Giridharadas schreef het boek Waarom de superrijken de wereld niet zullen veranderen. Hij laat daarin overtuigend zien dat de allerrijksten af en toe wat weggeven om aan hun imago te werken. Maar hun geld en macht gebruiken om écht iets te veranderen? Dat gaat niet gebeuren. Niet wachten op de goede wil van de rijksten, maar zelf beginnen dus. Nederland is voor internationale bedrijven een belastingparadijs.
Samen met Marijnissen pleit Giridharadas voor eerlijke belasting. In zijn woorden: ‘Kinderen in mijn land krijgen nu geen medische hulp, omdat jullie bedrijven afschermen van het betalen van belasting.’
Hoe zit het?
NEDERLANDS VERMOGEN HET ONEERLIJKST VERDEELD VAN EUROPA
STEEDS MEER MILJONAIRS
MEER MENSEN NAAR DE VOEDSELBANK
NEDERLAND BELASTINGPARADIJS VOOR GROTE BEDRIJVEN
AANTAL DAKLOZEN VERDUBBELD
0%
Wereldwijd is van de rijke Westerse landen alléén de VS ongelijker verdeeld.
Het aantal miljonairs blijft stijgen. Het aantal huishoudens met een vermogen van meer dan een miljoen euro steeg volgens het CBS tussen 2017 en 2018 van bijna 181.000 naar meer dan 207.000.
Voedselbanken zien dit jaar veel meer mensen komen. Een stijging van 8,5 procent vergeleken met vorig jaar. De Nederlandse voedselbanken zijn er voor mensen die niet genoeg geld hebben voor eten. De voedselbanken controleren het inkomen van de mensen. In de eerste helft van 2020 maakten 120.000 mensen gebruik van de voedselbanken. In een van de rijkste landen ter wereld.
Al jaren staat Nederland op een heel fout lijstje: dat van belastingparadijzen. Belastingparadijs? Niet voor gewone mensen. Wel voor grote bedrijven.
In tien jaar is het aantal daklozen in Nederland meer dan verdubbeld. Onder jongeren zijn het er zelfs drie keer zo veel, meldt het CBS. 2009: 17.800 2019: 39.300
Zoveel winstbelasting betaalde oliegigant Shell in 2017. Het bedrijf maakte 1,3 miljard euro winst, maar heeft speciale afspraken en aftrekposten.
Hoe dan wel?
De SP heeft ideeën die op korte en lange termijn goed zijn. Goed voor de economie. Op een manier die goed is voor de mensen. De corona-crisis zorgt ervoor dat we nu keuzes moeten én kunnen maken. De keuze voor banen met een fatsoenlijk salaris en zeggenschap voor werknemers.
ONDERWIJS
Meer geld naar onderwijs voor extra docenten en het omscholen van mensen die het onderwijs in zouden willen. We vullen de lerarentekorten op, verhogen lerarensalarissen, zetten in op kleinere klassen en doen een extra investering in wetenschappelijk onderzoek.
ZORG
Onze zorgverleners verdienen een eerlijke beloning en daarom gaan de salarissen omhoog. We pakken de bureaucratie aan, zien de zorg niet langer als een markt en zorgen voor extra collega's zodat de werkdruk omlaag gaat.
BOUWEN/HUREN
Wij creëren een bouwimpuls door het afschaffen van de verhuurderheffing (1,75 miljard euro per jaar), het naar voren halen van bestaande geplande infrastructuurprojecten en 1 miljard extra voor betaalbare woningen. Alleen al het terugdraaien van de verhuurderheffing kan meer dan 80.000 banen opleveren in de bouw.
VACCINS/BESCHERMING
In de coronacrisis zien we nogmaals hoekwetsbaar we zijn doordat we de ontwikkeling en productie van bijvoorbeeld geneesmiddelen, vaccins en beschermingsmiddelen hebben overgelaten aan de markt en daarmee vaak aan het buitenland. Dit gaan we weer in eigen hand en land doen en dat kan duizenden banen opleveren.
RECHTSSTAAT
140 miljoen voor het repareren van onze rechtsstaat, door meer recherchecapaciteit en versterking van het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht. Dit levert zo'n 1250 banen op. We investeren flink in de politie zodat de politie weer aanwezig kan zijn in de wijk en aangiftes niet te lang blijven liggen.
INSPECTIE
We investeren in onze inspectiecapaciteit om maatschappelijke misstanden tegen te gaan. Te beginnen met de NVWA, die er 50 miljoen bij krijgt om 700 extra inspecteurs in dienst te nemen die controleren op de kwaliteit van ons voedsel en een goede omgang met dier en natuur.
VERDUURZAMEN
We creëren duizenden banen door in te zetten op collectieve zonnepanelen op alle geschikte daken, en een masterplan isolatie om woningen versneld te isoleren. Hiermee ontstaan veel banen, zijn huishoudens goedkoper uit, halen we klimaatdoelen, kan de gaskraan sneller dicht, krijgen mensen zeggenschap over hun eigen energie en zijn we minder afhankelijk van het buitenland en multinationals.
BELASTING
Grote bedrijven en de allerrijksten gaan hun eerlijke deel betalen, zodat er miljarden vrijkomen om te investeren in de samenleving. Het toptarief voor winstbelasting gaat omhoog, er komt een hogere bankenbelasting en een miljonairsbelasting voor de grootste vermogens.