column
Sadet Karabulut:

Werken moet lonend zijn – voor iedereen!

Vakcentrale FNV waarschuwde tijdens de nieuwjaarstoespraak voor een nieuwe categorie werkende armen. De geplande bezuinigingen op de Wet Sociale Werkvoorziening zal veel mensen over de armoedegrens duwen. Dat concludeerde de SP eerder ook, toen oud-minister De Vries (CDA) met zijn advies kwam om arbeidsgehandicapten in de sociale werkvoorziening voor minder dan het minimumloon te laten werken.

Er komen dankzij de politiek steeds meer mensen bij die werken, maar toch arm blijven. Sommigen hebben zelfs meerdere banen maar komen nog steeds niet rond. Terwijl het kabinet armoede zou moeten bestrijden en de zelfstandigheid van mensen zou moeten bevorderen, ontstaat in stilte een nieuw leger aan werkende armen. Op dit moment zijn het er ongeveer 600.000. Niemand kan dit vooruitgang noemen.

Er is onlangs een nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken geïnstalleerd, Jetta Klijnsma. Ik hoop dat zij bij dit probleem niet zal wegkijken, zoals haar voorganger Aboutaleb helaas deed. Ze zou er goed aan doen om snel het voorstel om het minimumloon voor arbeidsgehandicapten te ondermijnen, in de prullenbak te gooien. Zij moet waarmaken dat ‘werk de beste oplossing is tegen armoede’, zoals het kabinet beweert.

We moeten heel snel aan de slag om werken lonend te maken voor iedereen. Voorkomen dat echte banen pulpbanen worden. Van pulpbanen echte banen maken. Het minimumloon moet omhoog en de arbeidsvoorwaarden moeten goed geregeld zijn. Zodat mensen die werken fatsoenlijk hun huur, energie, eten en zorg kunnen betalen.

In de Verenigde Staten is het normaal dat mensen een tweede of een derde baan hebben, maar nog steeds arm zijn. Dat zijn Amerikaanse toestanden, dat moeten wij hier niet willen.

Betrokken SP'ers