column
Sadet Karabulut:

Stem tegen armoede

'Dit is onze stem tegen armoede' heet het boek dat ik een tijdje geleden in mijn postvak vond. Schrijver Jan Razenberg plaatste een advertentie met een oproep om armoede in Nederland een stem te geven. Binnen een aantal maanden had hij duizenden reacties ontvangen. Hij heeft honderden indringende verhalen opgeschreven in zijn boek, die zichtbaar maken dat helaas ook in een rijk land als Nederland armoede bestaat. Het boek is vooral bedoeld om politici wakker te schudden.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma, de opvolger van Ahmed Aboutaleb, moet dit boek zeker lezen. Zij ontkende in december in het tv-programma De Wereld Draait Door dat het sociaal minimum in Nederland te laag was. Met andere woorden, na de miljoenen die de top heeft opgestreken in de afgelopen jaren, wil ook zij niet meer geld voor mensen die het écht moeilijk hebben. Net als Aboutaleb dus.

Ik hoop maar dat zij, maar vooral ook Bos en Balkenende, het boek met 300 stemmen tegen armoede snel lezen. Nog voor het crisisberaad dat ze deze week zullen houden over de crisis en de te treffen maatregelen. Zodat zij afblijven van de pensioenleeftijd en onze sociale voorzieningen. Zodat zij armoede en inkomensproblemen van mensen niet als een gegeven beschouwen, maar de strijd hiertegen aangaan. Zodat zij de rekening van de crisis, die is veroorzaakt door een stelletje graaikapitalisten, niet neerleggen bij de werkenden en armen, maar bij de schuldigen van deze crisis. Gewoon een beetje eerlijker delen, dat kan echt wel.

Betrokken SP'ers