Sadet Karabulut:

Femke en Frans, sociaal of neoliberaal?

Femke Halsema (fractievoorzitter GroenLinks) en Frans Timmermans (staatssecretaris Europese Zaken, PvdA) hebben het er maar druk mee, met het bestrijden van het conservatisme. Afgelopen week schreven beiden een artikel in de krant met een oproep aan de PvdA om niet te zwichten voor het conservatisme van de SP. Nee, ze hadden het niet over de VVD of het CDA – zoals je zou verwachten van politici die spreken over verheffing en verbinding – maar over de SP. Voor Femke en Frans staat progressief gelijk aan liberaal. In Femkes en Frans’ wereld zijn socialisten conservatief en liberalen progressief.

Halsema schreef in de Volkskrant donderdag over de angst van de PvdA voor hervormingen. Het betoog van Halsema komt neer op een oproep aan de PvdA om in het licht van de moderniteit door te gaan met hervormen. Anders gezegd, ze moeten doorgaan met de afbraak van ons sociaal zekerheidsstelsel. Dat is wat Femke sociaal vindt. Daarom zou de PvdA zich ook niet moeten aansluiten bij de SP. Want de SP wil behoud en versterking van rechten van werknemers, en dat is zo conservatief!

Frans doet in de NRC van zaterdag een soortgelijke oproep. De PvdA moet toenadering zoeken tot links-progressieve partijen zoals GroenLinks en D66. Op die manier zou de SP een keuze moeten maken en van haar conservatieve koers afgebracht kunnen worden. Dat hij zelf nogal conservatief is geweest, door het nieuwe EU-verdrag niet in een referendum voor te leggen aan de bevolking, vergeet hij gemakshalve maar.

Het wereldbeeld van Femke en Frans is typisch voor de libertaire elite in Nederland. Een elite die denkt met nog meer flexibele inzet van arbeid de bedreigingen aan te kunnen die de globalisering met zich meebrengt. Frans, je wilt een links-progressief blok met GroenLinks en D66. Maar wat bedoel je met progressief? Dat de hele samenleving zich moet aanpassen aan een kleine elite van machthebbers? Als je dat zegt, ben je elitair en liberaal.

Femke, bedoel je met progressief dat je alles, ook het goede wat je hebt, maar overboord moet gooien? Als dat het geval is, ben je blind voor de wensen en behoeften van gewone mensen. Waarom zou je een goed huwelijk willen inruilen voor een avontuur? Waarom zou je de verzorgingsstaat willen inruilen voor een nachtwakersstaat? En tot slot Femke, waarom streef je er niet naar om van iedereen een ‘insider’ te maken in plaats van een ‘outsider’? Ik bedoel, waarom van iedereen een wegwerpwerknemer maken in plaats van samen strijden voor betere arbeidsomstandigheden en meer zekerheid voor jongeren, vrouwen, migranten èn ouderen?

De keuze van echte progressieve politici is niet de keuze tussen moderniteit of conservatisme maar tussen sociaal of neoliberaal beleid. Een keuze die de SP al bij haar oprichting heeft gemaakt en sindsdien consequent heeft verdedigd. Het is dus niet de SP die keuzes moet maken maar de libertaire elite die anders zal moeten leren denken en handelen. Tenminste, als Femke en Frans ook staan voor het eerlijk verdelen van kennis, macht en inkomen. Doorgaan op de neoliberale toer leidt tot een steeds oneerlijkere verdeling. Femke, Frans, wees eens eerlijk, zijn jullie sociaal of neoliberaal?

Betrokken SP'ers