Ronald van Raak:

Wordt Wolfsen een kleine Berlusconi?

Tijdens de Giro d’Italia protesteerden inwoners van Utrecht tegen de Italiaanse premier Berlusconi. Heel rustig, met een spandoek, met daarop ‘Silvio Stronzo’. Dat is een in Italië steeds vaker gebezigde uitdrukking, die zoiets betekent als ‘Silvio Klootzak’. Op verzoek van PvdA-burgemeester Wolfsen werd het spandoek weggehaald.

Volgens de agent mochten ‘geen politieke uitingen worden gedaan tijdens evenementen’. Aan de overkant van de weg stond echter een PvdA-bus, met PvdA-mensen en PvdA-spandoeken. Die werden echter niet in beslag genomen.

Hoe is dat gegaan? Wie heeft die agenten op die vreedzame demonstranten afgestuurd? De dienstdoende commissaris van politie? Die zal met dat massaal toegestroomde publiek toch wel wat anders te doen hebben gehad. Zouden de Italiaanse organisatoren hebben geklaagd? De demonstranten waren in ieder geval zo vriendelijk geweest de tekst in het Italiaans te stellen. In Italië bepaalt Berlusconi wat er op tv komt, zou zijn machtige arm reiken tot Utrecht?

Of meent Wolfsen het echt? Dat tijdens evenementen geen politieke uitingen mogen worden gedaan, alleen door de PvdA? We kennen Wolfsen nog van het akkefietje dat hij negatieve artikelen uit de lokale media hield. Is Wolfsen bang voor Berlusconi? Of wordt hij zelf een kleine Berlusconi?

Betrokken SP'ers