Ronald van Raak:

Laat agenten toch mensen helpen!

Vrijdagmiddag scheurde ik met piepende banden en loeiende sirene van Oude Pekela naar Finsterwolde, naar een afgelegen natuurgebied in de buurt van de Duitse grens. ’s Avonds nam ik deel aan een door SP-Pekela georganiseerd debat over de Europese verkiezingen. Als het even kan ga ik bij dergelijke bezoeken langs bij het plaatselijke politiebureau. Als woordvoerder politie moet je immers weten wat er speelt onder de agenten. Twee mannen namen mij mee tijdens hun dienst. Zij vertelden over de problemen in Oost-Groningen, dat weinig werk heeft en veel armoede kent.

Achter de rust die de dorpen uitstralen schuilt een grimmige werkelijkheid. Het eerste bezoek dat we brengen is aan een jonge vrouw, die huilend in haar nieuwe woning staat. Van haar spaarcenten heeft ze spullen gekocht om het huisje in te richten, maar die zijn vannacht gestolen. Even later zwaait een oudere man de agenten tegemoet. Het is een man die zichzelf verwaarloost en hulp nodig heeft. Daarna komt een melding van een zelfmoordpoging, even buiten Finsterwolde. De ambulance en de traumahelikopter worden ingeschakeld, een mens wordt net op tijd gered. En dan is de dienst nog maar enkele uren bezig!

Politieagenten zijn idealisten, die criminelen willen pakken, maar ook mensen willen helpen. Toch worden agenten in Oost-Groningen nog steeds afgerekend op het aantal bonnen dat ze schrijven. Val agenten in Pekela - en elders - minder lastig met papierwerk. Laat ze gewoon hun werk doen!

Betrokken SP'ers