Ronald van Raak:

Koning Borghouts

De meeste provincies hebben een commissaris van de koningin. Noord-Holland heeft een koning-commisaris: Harry Borghouts. Hij krijgt een vorstelijk inkomen, maar hoeft als koning niet veel te doen. Daarom heeft Borghouts veel bijbanen, waarmee hij ook weer veel geld verdient. Deze GroenLinkser is één van de best betaalde bestuurders van Nederland. En één van de meest arrogante.

Borghouts draagt een flinke verantwoordelijkheid voor het verlies van 78 miljoen euro, doordat Noord-Holland haar geld op een verkeerde IJslandse bank heeft gezet. Maar deze koning-commisaris weigerde af te treden. Dat deden wel de zeven gedeputeerden van Noord-Holland. Maar Borghouts niet. Borghouts bleef, omdat Borghouts vindt dat Noord-Holland niet zonder Borghouts kan.

Een meerderheid van de provinciale volksvertegenwoordigers legde zich opmerkelijk genoeg neer bij de arrogante opstelling van hun koning. Maar vroeg daarbij toch een kleine knieval. Borghouts moest één van zijn bijbanen opgeven, zijn bestuursfunctie bij het pensioenfonds ABP, waarvoor hij 38.000 euro krijgt. Het zou toch vreemd zijn om een bestuurder die niet met geld kan omgaan wél een pensioenfonds te laten besturen! Maar Borghouts zou Borghouts niet zijn als hij zich ook hier niets van aantrekt. En aankondigt gewoon te blijven zitten.

Koning Borghouts voelt zich ver verheven boven de werkelijkheid. Andere bestuurders moeten aftreden voor het verlies van tientallen miljoenen euro belastinggeld, hij niet. Andere commissarissen leggen zich neer bij besluiten van hun provinciale volksvertegenwoordigers, hij niet. Maar koning Borghouts draagt de kleren van de keizer. Iedereen kijkt erdoorheen. Dit kleed van arrogantie staat een GroenLinkser slecht.

Betrokken SP'ers